AKTUELNO

Američki časopis Times sastavio je listu najtraženijih geopolitičkih begunaca u 2018.godini na kojoj se nalazi koskovski premijer Ramuš Haradinaj.

Koliko je sastavljanje ove liste povezano sa kosovskom opstrukcijom početka rada specijalnog suda za takozvane vojske oslobodilačke vojske Kosova.

- Evropska unija sprema strategiju prema zapadnom balkanu, i taj papir treba da bude usvojen na kako kažu koordinaciji komesara 6-og ovog meseca, potom ide na evropsku komisiju i konačno na evropski savet - rekao je predsednik beogradskog foruma za svet ravnopravnih Živadin Jovanović.

Kako kaže, primedbe su pre svega inspirisane poteškoćama koje Španija ima unutar sopstvenih granica sa separatizmom, pre svega sa separatizmom u Kataloniji ali i sa buđenjem nekih separatista i u drugim delovima Španije.

Osnovna primedba španske vlade je da proces evrointegracija ne treba povezivati sa rešavanjem političkih prblema na balkanu, i u tom smislu stav Španije podseća na nama ranije dobro poznat stav nekih naših vlasti koje su govorile da su to dva odvojena paralelna procesa - rekao je Jovanović.

Foto: Printscreen

Kako ističe za nas je to izuzetno značajno jer je to jedno principijelno pitanje čija vrednost nije umanjena činjenicom da je Španija pre svega motivisana svojim problemima.

- Sve zemlje članice uključujući i zemlje članice EU imaju pravne obaveze prema rezoluciji 12 44 saveta bezbednosti u kojoj nije sve tako dobro za Srbiju ali u kojoj je izuzetno značajan stav da se reafirmiše pravo na suverenitet i teritorijalni integitet Srbije - rekao je Jovanović i dodaje:

- Onda je počelo postepeno ruiriranje i sve brže udaljivanje od tog stava kao i sve brže udaljavanje od rezolucije.

- Želim da skrenem pažnju da je ta rezolucija neopravdano zapostavljena ali ona predstavlja dokumenat izvanredno značajan za srpske interese. Ako se takve odluke donete od najmoćnijih zemalja na takvom nivou zaposteve,  šta ostaje od sigurnosti u svetu. Može li to ostati bez posledica na ukupan sistem međunarodnih odnosa - pita se Jovanović.

Branislav Tapušković, ministar spoljnih poslova Savezne Republike Jugoslavije kaže da kad je u pitanju Haradinaj nema kraja iznenađenjima. - Koliko tajmova lista ima veze sa pokušajima Haradinaja da ukine specijalni sud za zločine OVK, govori govori upotrebljena sintagma "Geopolitički begunac", i  ja prvo ne znam šta bi to trebalo da znači u kontekstu ovih ostalih likova koji su navedeni. Stalno govorim, on je bio pod sumnjom da je izvršio ratne zločine i to nikako nije moglo da uđe u ovo geopolitičlki begunac  - rekao je Tapušković.

Foto: Printscreen

Kako ističe on će se svaki put pozivati na to da je već odgovarao za ratne zločine pred haškim sudom i da je oslobođen jer nije bilo dokaza. - To je nesporno, čak i po njegovoj knjizi, i tamo piše da ih je pobio. On jeste bio begunac za srpsku državu i svaki put je pušten i vraćen na Kosovo. On je tamo sasvim bezbedan i kada je vraćen iz Francuske imenovan je za predsednika vlade i sada kreću u akciju da ukinu sud, oni koji su ga i osnovali sada žele da ga ukinu - rekao je Tapušković.

Đinović ističe da je  Haradinaj čist zločinac. - Za vreme prve posete Beogradu Karle del Ponte 2001 god.srela se sa porodicama nestalih na Kosovu i tada jsam ja bio predsednik tog udruženja, i kako kaže, tražio sam od nje da se mandat haškog suda proširi na UĆK zločine i da se takođe u sklopu hapškog suda uvede i 1998. godina koda je oteto oko 200 Srba - rekao je Đinović.

Foto: Printscreen

On podseća da je Haradinaj  u štabu OVK bio prvi čovek i komandant regije Dugađini i da je najdrastičniji primer kada on učestvuje kao vođa terorističke organizacije OVK, napad na Orahovac 17. i 18.  jula 1998 godine. -Tom prilikom oteo je preko 150 članova srpskih porodica, mahom nemoćnih, žena, dece, monaha i tako dalje. Haradinaj je pobio sve i niko nije mogao da svedoči protiv njega u Hagu.I sam je napisao da je ubijao Srbe i da mu je to predstavljalo zadovoljstovo - rekao je Đinović.

Kako kaže sve ovo govori da je međunarodna zajednica dozvolila i odobravala zločine koji su se dešavali nad nedužnim civilima i Srbima. l nije sprečila ni jedno ubistvo kao i da nije procesuiran ni jedan zločinac.

-Ja izražavam bojazan da će ovi koji su skinuli uniforme UĆK a sada su premijeri, predstavnici stranaka, da će žrtvovati sporedne ličnosti i doći će do poremećaja odnosa - rekao je Đinović.

#Kim

#Ramuš Haradinaj

#Zločin

'