AKTUELNO

Zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije biće održana danas na Brdu kod Kranja, a na njoj će biti razmatrani započeti projekti i potpisano više sporazuma.

Premijeri i ministri razgovaraće o situaciji u regionu, kao i o nastavku dogovora oko podele imovine nekadašnje SFR Jugoslavije.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i premijer Slovenije Miro Cerar učestvovaće potom na Poslovnom forumu Slovenija – Srbija u Privrednoj komori Slovenije, u Ljubljani.

Premijerka Srvije će se tokom posete sastati i sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom.

U Beogradu je 2013. godine održana prva zajednička sednica dve vlade, kada je Slovenija obećala pomoć Srbiji u nastavku evropskih integracija i dogovoreno unapređenje trgovinske razmene i podizanje nivoa investicija.

U oktobru 2016. godine predstavnici dve izvršne vlasti su se dogovorili u Beogradu da će Slovenija dobiti 43 originalna međunarodna sporazuma iz Arhiva Srbije i digitalizacije Jugoslovenskog arhiva.

Dogovoreno je i da se pitanja vraćanja automobila Josipa Broza Tita i vile na Bledu Srbiji, kao i slovenački zahtev oko umetnina koje su u Beogradu reši u obostranom interesu.

#Sastanak

#Slovenija

#Vlada

#Vlada Srbije

'