AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće u ponedeljak, 22. januara na samitu lidera Zapadnog Balkana o Planu rasta tog regiona, a koji je odobrila Evropska komisija.

Domaćin sastanka biće makedonski premijer Dimitar Kovačevski.

Osim Vučića sastanku će prisustvovati albanski premijer Edi Rama, predsedavajuća Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, predsednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, kao i generalni direktor Direktorata EK za susedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Kopman.

Najavljeno je i prisustvo pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejmsa O'Brajana, predstavnika regionalnih organizacija, Saveta za regionalnu saradnju, CEFTA-e i Investicionog foruma komora Zapadnog Balkana, USAID-a, kao i nekih međunarodnih finansijskih institucija.

Lideri Zapadnog Balkana okupili su se ove nedelje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, na kome učestvuje više od 100 predstavnika država, sve glavne međunarodne organizacije, 1.000 partnera Svetskog ekonomskog foruma, i na kome je predsednik Vučić svrstan među tridesetak vodećih svetskih političara koji će biti na skupu.

Tokom boravka u Davosu, predsednik Vučić imaće i niz bilateralnih susreta sa svetskim i evropskim zvaničnicima, kao i brojnim predstavnicima međunarodnih organizacija, finansijskih institucija i vodećih globalnih kompanija.

U Evropskoj uniji najavljeno je da će se Vučić u četvrtak, 18. januara sastati sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.