AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da je prištinski premijer Aljbin Kurti jedini koji krši sporazume, i da ne može niti ume da napiše nijednu rečenicu, a da pritom ne napadne Srbe na KiM, prenosi Kosovo Online.

- Jedini koji krši sporazume jeste Aljbin Kurti koji je i u 2024. godinu ušao negirajući osnovnu obavezu Prištine preuzetu i potpisanu još 2013. godine u Briselu o formiranju Zajednice srpskih opština i time započeo jedanaestu godinu sistemskog i institucionalnog obespravljivanja i ugnjetavanja Srba na Kosovu - kaže Petković.

Dodaje da Kurti ne može iznova da piše sporazume koji su potpisani i verifikovani u Briselu, pre 11 godina i čiji je garant sprovođenja Evropska unija, niti ume da napiše ili izgovori jednu rečenicu, a da pritom ne napadne Beograd i Srbe na KiM, jer to je jedina politika za koju zna i za koju živi.

- Kad mu je već do brojanja, neka prebroji da je 3.919 dana prošlo od kako nije formirana Zajednica srpskih opština, a da 211 dana traje blokada uvoza srpske robe na KiM i gaženja svih postulata slobodnog protoka. Neka prebroji da je samo prošle godine na Kosovu i Metohiji zabeleženo 178 etnički motivisani incidenata, a od njegovog dolaska na vlast ukupno 458 različitih napada na srpski narod, srpske crkve, ambulante, škole... Može da nabroji i šest tačaka Osnovnog sporazuma iz Brisela kojim se garantuje ZSO, kao i 21 tačku opštih principa za formiranje ZSO. Brojevi govore i da je šestoro Srba na Kosovu i Metohiji upucano samo prošle godine, desetine pohapšeno, a preko 10 odsto Srba se iselilo zbog njegove antisrpske politike - istakao je Petković.

Naglašava da su to brojevi koji govore najbolje o Kurtiju i njegovoj vladavini, a koje on sam ne sme da pomene, ali će ga Beograd uvek podsećati na sve njegove obaveze i eskalatorne poteze kojima, kako kaže, potkopava mir i stabilnost na prostoru čitavog Zapadnog Balkana, zbog čega je glavni izvor nestabilnosti, tenzija i kriza, kako na KiM, tako i šire.

Prištinski premijer Aljbin Kurti rekao je da Srbija krši Evropski predlog sporazuma Beograda i Prištine, i da nije obećao da će napisati nacrt Zajednice sprskih opština.

Kurti je, na konferenciji za medije posle sastanka sa premijerom Irske Leom Varadkarom, pozvao EU da "reaguje na kršenje Sprazuma od strane Srbije", istakavši da Kosovo insistira na potpisivanju kao garanciji za njegovo poštovanje.

Autor: