AKTUELNO

Urednik informative portala Pink.rs Predrag Jeremić je govoreći o sukobu u Izraelu izrazio uverenje da će doći do razmene jednog broja talaca.

Jeremić je mišljenja da je moguće da Egipat odigra ulogu u smirivanju tenzija, ali istovremeno strahuje da bu rat mogao da potraje.

Foto: TV Vesti Printscreen

- I Hamas treba na neki način da učini ustupke. To su nevini ljudi zatočeni u tunelima. Strašne su slike i nemoguće je da ne dođe žrtava ako ostanu tu. To ne odgovara ni vođama Hamasa jer će ostati bez keca u rukavu - rekao je Jeremić za TV Vesti i dodao:

Imamo i sukobe na zapadnoj obali, nisu kao u Pojasu Gaze, ali ih imamo. Zemlja je u ratu i nema povratka nazad, samo pregovori. Zabrinjavajuće je da međunarodna zajednica nije učinila konkretne korake, osim nekih blagih reakcija. Ne bi imali toliko žrtava, posebno dece da su ozbiljno pristupili situaciji. Ništa nije urađeno.

Precizarao je da mislim na Ujedinjene nacije kada kaže međunarodna zejdenica.

- Arapski svet dosata dobro balansira. Palestinci očekuju njihovu pomoć, ali je nisu dobili. Amerikanci daju svu pomoć izraelu, a govore o nekom pravu Palestine na državu. Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je predsedniku Palestinske samouprave Mahmudu Abasu da Bela kuća podržava "opipljive korake" ka stvaranju palestinske države. Šta to znači? To su samo floskule. Na terenu imamo slike naroda koje se nalaze pod ruševinama, povređeni, mrtvi, deca... Međunarodna zajednica, pres svega UN ništa nije uradila - istakao je Jeremić.

Gvoreći o tužbi koja bi trebalo da bude pokrenuta protiv Izraela Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu, Jeremić smatra da taj proces neće otopočeti, te da ne očekuje da se Benjamin Netanijahu pojavi pred ovim tribunalom.

Foto: TV Vesti Printscreen

Tu tužbu, kako je rekaoa urednik informaative portala Pink.rs, pokrenula je Južnoafrička Republika optužujući Izrael za genocid u ratu u Pojasu Gaze.

- Bivši britanski opozicioni lider Džeremi Korbin pridružiće se delegaciji Južnoafričke Republike na ovonedeljnim saslušanjima u Međunarodnom sudu pravde. Korbin, dugogodišnji pristalica palestinske države i žestoki kritičar Izraela, jedina je strana politička ličnost u svojoj delegaciji koju je imenovala južnoafrička vlada. Bio je predsednik Laburističke partije u Britaniji od 2015. do 2020. godine i kao levičar mislim d aga niko u Hagu neće ozbiljno shvatiti. Taj Sud je pod direktnom kontrolom Amerike i Velike Britamnije, tako da ne verujem da nešto krupno može da se dogodi po pitanju te tužbe.

Jeremić je podsetio kako je sprovedeno suđenje u Hagu kada su u pitanju bile tužbe protiv srpskog rukovodstva.

- Ne očekujem da će nešto u Hagu početi i da će Netanjahu doći da se o njemu raspravlja i ispituje. Taj sud je politički sud i videli smo šta se događalo sa našim političkim rukovodstvom i vojnim krilom u Hagu. Osuđeni su, a da nisu imali nikakve dokaze za to što im se stavljalo na teret. Oni kojima je trebalo da se presudi danas se nalaze na slobodi - rekao je Jeremić.

Kako je naveo, ne treba bežati od toga da je bilo krivaca za zločine i na našoj strani, ali ako se ušlo u proces trebalo je sve procesuirati i Bošnjake, i Hrvate, i Albance.

Foto: TV Vesti Printscreen

- Hrvatski generali su oslobođeni i sada mlađe generacije Oluju mogu posmatrati kao legitiman čin. To nije tačno, počinjen je zloči i treba što više da govorimo o tome i da ne zaboravimo taj deo stradanja srspkog naroda - zaključio je Jeremić.

Autor: