AKTUELNO

Osnivač Pokreta socijalista Aleksandar Vulin reagovao je na izjavu Vilijama Vokera o Sanduloviću.

"Kada u San Salvadoru izgovorite ime Vilijama Vokera, onda vam pokažu grobove ostale iza njegovih operacija rušenja legalnih vlasti i uterivanja demokratije. Srbi ga po zlu pamte u Slavoniji i Baranji, a na Kosovu i Metohiji, Srbi ga pominju sa gađenjem. Lažnog diplomatu i stvarnog špijuna po zlu pominje i Helena Ranta i svako ko je upoznao bestidnika Vokera. Lažov koji je izmislio Račak, šiptarski lobista koji je to postao za novac, a ne iz uverenja, vredan je samo gađenja, baš kao što su gađenja vredni i oni koje on brani", istakao je Vulin.

Podsetimo, srpskog političara Nikolu Sandulovića, kako se navodi, brutalno je pretukla srpska BIA, a prema rečima srpskog advokata Čedomira Stojkovića, tužilaštvo u Nišu je hapšenje Sandulovića opravdalo pisanjem u dokumentima da je objavio snimak na platforma "X" na kojoj se vidi kako postavlja cveće na groblju. Retki su izveštaji u srpskim medijima o ovom događaju, a reagovao je i premijer Kosova Aljbin Kurti koji je rekao da je veoma zabrinut zbog „napada i maltretiranja lidera srpske opozicije Nikole Sandulovića od strane tajne službe Srbije„.

O čitavom ovom događaju u koji je umešan srpski političar Sandulović, u ekskluzivnom razgovoru za list Ekspres govorio je američki diplomata i bivši ambasador OEBS-a na Kosovu Vilijam Voker.

Voker je za list Ekspres rekao da je šokiran onim što je čuo u vestima o srpskom političaru Sanduloviću, rekavši da ga je više puta sreo i kako mu je Sandulović pričao o svojoj želji i platformi stranke koju vodi, za sklapanje mira između Kosova i Srbije.

„Šokiran sam šta sam čuo na vestima. Upoznao sam g. Sandulović nekoliko puta, jednom čak i ovde u Americi kod mene. On je predsednik Republikanske stranke Srbije i često smo razgovarali o situaciji u Srbiji i na Kosovu. On mi je uvek izražavao želju svoje stranke da unese mir u situaciju, umesto da je pogorša, što se vidi kao politika Aleksandra Vučića“, rekao je Voker za Ekspres novine.

Dalje, Voker je rekao da se nada da predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi neku istragu o tome šta se dešava sa Sandulovićem, jer se, kako kaže Voker, hapšenja i premlaćivanja političkih protivnika dešavaju samo u Putinovoj Rusiji i u diktatorskim zemljama.

"On je lider druge političke partije koja nije u Vladi, uhvaćen je, a koliko mi je rečeno, slike pokazuju da je teško pretučen i to je neoprostivo", rekao je Voker u intervjuu za Ekspres.

Sada penzionisani američki diplomata pozvao je američkog ambasadora u Beogradu Kristofera Hila da progovori i reaguje povodom Sandulovićevog slučaja, jer je, kako kaže Voker, reč o lideru jedne političke, opozicione stranke. Voker je rekao da neko mora da odgovara i da plati za ono što se dogodilo Sanduloviću.

Voker je rekao da ne očekuje da će Aleksandar Vučić reći bilo šta o slučaju Sandulović, jer Voker podseća da je i posle masakra u Račku Aleksandar Vučić bio veoma kritičan prema svakom ko je rekao da je srpska policija uradila nešto loše, ne računajući ubistvo. od preko 40 albanskih civila u Račku.

Autor: