AKTUELNO

- Izjave poput izjave profesora Edvarda ne mogu doprineti bezbednosti Srba koji žive na Kosovu i Metohiji, kao ni razvijanju dobrih odnosa Srba i Albanaca i povećanju stabilnosti u regionu - istakao je ministar.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je skandalozona izjava američkog profesora Džozefa Edvarda o ubistvu jednog od političkih predstavnika Srba na Kosovu Olivera Ivanovića.

- Ne mogu da zamislim da bilo ko, pogotovo ne univerzitetski profesor, može da kaže da iz smrti čoveka može da proistekne bilo šta dobro - rekao je Stefanović novinarima posle sastanka sa ministarkom unutrašnjih poslova Švajarske Simonetom Samaruga.

Stefanović je kazao da je od 2000. do danas na Kosovu ubijeno više od 1.000 Srba, a da je malo ko za to odgovarao. On je rekao da izjave poput izjave profesora Edvarda ne mogu doprineti bezbednosti Srba koji žive na Kosovu i Metohiji, kao ni razvijanju dobrih odnosa Srba i Albanaca i povećanju stabilnosti u regionu.

Foto: Tanjug

Stefanović je rekao da se nada da ta izjava nema podršku zvanične politike SAD. Prema pisanju medija, profesor na vašingtonskom univerzitetu "Džons Hopkins" Edvard P. Džozef analizirao je ubistvo Olivera Ivanovića u autorskom tekstu za Forin polisi pod naslovom "Ubistvo bi moglo da bude baš ono što je Kosovu bilo potrebno".

Džozef je u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu, koji je danas emitovan, na pitanje zašto je tako rekao, naveo da za ubistvo nikad ne postoji potreba i da je ubistvo tragedija.

- Stvar je u tome da, ukoliko sve strane učine korak nazad i razmotre kako i zašto je ubijen Oliver Ivanović, onda ispada da je razlog tome ono oko čega se brinuo Ivanović - kriminal i nedostatak vladavine zakona na severu. Nije da nema kriminala i na jugu Kosova, ali na severu ne postoji potrebna vlast. Tamo nemaju vlast ni Vlada u Prištini, ni Vlada u Beogradu - kazao je Džozef.

Prema njegovim rečima, Ivanović je na to upozoravao.

- Ubijen je i sada je mogućnost za Beograd da shvati da ovo više nije sprovodljivo i da izvrši napore da postigne sporazum sa Prištinom. To kažem i u mom tekstu, da je to zaista moguće ukoliko se uključe Sjedinjene Države - kazao je Džozef.

Pročitajte još: DODIK: Zahvalan sam Vučiću jer je učinio javnim informacije da Sarajevo od Srbije zahteva moje privođenje

#Nebojša Stefanović

#Oliver Ivanović

#Profesor

#Ubistvo

'