AKTUELNO

Nakon što je predsedništvo kosovske skupštine odlučilo je da inicijativu 43 poslanika za ukidanje Specijalnog suda za zločine OVK vrati kosovskoj vladi, stručnjaci ocenjuju da je reč o pokušaju da odloži podizanje prvih optužnica.

Predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun je gostujući u emisiji “Novo jutro” ne Televiziji Pink ocenio da podizanje privih optužnica zavisi od kvaliteta prikupljenih dokaza.

- Oni u ovoj fazi nisu uspeli da kroz skupštinu proguraju promenu zakona na osnovu koga su osnovana specijalizovana sudska veća, koja treba da sude za zločine koje je počinila teroristička OVK i sada će nastojati da tim formalnim potezima nekako uspore rad i odlože podizanje prvih optužnica – ocenio je Drecun.

Foto: Printscreen

- Šta mi možemo da uradimo? Možemo da suočimo specijalizovano tužilaštvo sa što više dokaza – naveo je Drecun, ocenivši da će se Specijalni sud za zločine OVK fokusirati na komandnu odgovornost jer se suočavaju sa protokom vremena.

- Sa jedne strane će biti utvrđivana komandna odgovornost i tu mogu da se nađu svi isaknuti komndanti OVK, sa druge strane će se tražiti i neposredni izvršioci. Kada smo prečistili celu bazu podataka i dali im i rekli koliko je zločina počinjeno od strane OVK, oni su kazali mi ovo ne možemo sve da procesuiramo. Analitički tim po zonama odgovornosti smo podelili zločine – i tajne zatvore i prebijanja i silovanja kako bi došli do ključnih komandanata, onda smo im dostavili i organizacionu strukturu –objasnio je Drecun.

Kako je dodao, na vrhu su prema organizacione structure bili Hašim Tači i Agim Čeku.

Advokat Toma Fila smatra da je inicijativa za ukidanje Specijalnog suda za zločine OVK i njeno prosleđivanje kosovskoj vladi, manevar kojim se dobija na vremenu jer bi čelnici kosovskih institucija mogli biti optuženi zbog komandne odgovornosti.

- I Hradinaj i Tači i svi oni koji su komandovali se suočavaju sa situacjom da ili neki njihov srodnik ili neki komandant bude optužen i osuđen i doći će u situaciju da ih neko pomene na tom sudu. Mogli bi biti vezani po komandnoj odgovornosti – rekao je Fila.

Kako kaže, ovo smišljeno da se dobije u vremenu i da se otupi oštrica i da se ispregovaraju kako bi zaštitili sebe i bliske srodnike.

Advokat Branislav Tapušković ukazuje da je rezultat izostajao uvek kada se u rad suda umeša politika, bez obzira li su u pitanju međunarodni ili nacionalni sudovi.

- Specijalni sud za zločnine OVK je pravni hibrid. Dopšteno je da ga formira kosovski parlament, a data mu je međunarodna dimenzija. To je pravni hibrid koji ni do čega neće dovesti – smatra Tapušković.

Tapušković očekuje da kosovska vlada inicijativu ponovo vrati pralamentu i napominje da odluka neće biti moguća bez srpskih glasova.

#OVK

#Sud

'