AKTUELNO

Zamenik takozvanog kosovskog ministra unutrašnjih poslova Milan Radojević izjavio je sinoć da je kosovska policija otvorena za saradnju u cilju rasvetljavanja ubistva liders GI SDP Olivera Ivanovića. Kosovski MUP tim povodom, putem INTERPOL-a, prosledio je zahtev Srbiji za saradnju i razmenu informacija. Kakve se reakcije i sveobuhvatan pristup mogu očekivati u rasvetljavanju ovog gnusnog zločina?

Predsednica parlamenta Maja Gojković ističe da postoji velika senka nad atentatom na Olivera Ivanovića, jer da je postojala prava namera da se otkriju počinioci i nalogodavci, bila bi prihvaćena ponuda Srbije da aktivno učestvuje u istrazi.

- U pitanju su velike političke igre, momenat je izabran pažljivo i učiniće se sve da se ne otkrije počinilac. Vreme će pokazati i koje su namere ubistva, ali verovatno se radi o prekidanju dijaloga i briselskog sporazuma koji bi omogućili normalan život građanima na KiM - kaže Gojković.

Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik "Večernjih Novosti" kaže da su kosovske vlasti odgovorne za događaj, jer su njihovi organi nekvalifikovani i nesposobni da zaštite jednog čoveka.

- Nizaće se spekulacije o smrti i ovo doađaj vrlo je traumatizovao sve Srbe. Odluka predsednika da poseti Kosovo i Metohiju nosi velike bezbednosne rizike. Sećamo se Potočara - pričali su da će Vučić tamo biti sigurniji nego u Srbiji, a onda se desilo ono što se desilo. Jasno je da predsednik posetom želi da smiri tenzije, da spreči eventualni talas iseljavanja, a ovo bi mogao biti povod i da policijske i specijalne snage kažu da će dodatno okupirati i sever i enklave, gde će Vučić boraviti, kako bi obezbedili red. Imam zebnju, jer je poseta visokorizična, a najviše komplikacija može biti od onih koji ga najviše čuvaju - kaže Vučelić za Pink.

Foto: TV Pink

Kosovski tužilac Šućri Sulja koji vodi istragu rekao je da će do ponedeljka dati konkretne dokaze, u šta Gojković ne veruje.

- Tamo ništa ne funkcioniše i upravo kada se ovako nešto desi pokazuje se da li je država ozbiljna ili ne. Oni preko Interpola komuniciraju sa Srbijom, a oni koji imaju ozbiljne namere ne gledaju da dobiju sitne političke poene ističući da se obraćaju preko Interpola. Oni koji imaju ozbiljne namere i žele da otkriju istinu, prihvatili bi svaku pomoć koja se nudi - rekla je Gojković.

Komentarišući pojedine naslovne strane na kojima se režim optužuje za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, Gojković kaže da je to "dno života".

- Optuživanje predsednika je dno života. Pola sata nakon atentata, društvene mreže su gorele od optužbi pojedinaca, a onda smo videli da postoje i sponzori takvih objava. Sve je to uigrano i smišljeno - kaže Gojković.

Automobil koji pripada Srbinu je, kako ističe, logičan sled događaja, jer se prstom upire uvek u nekog drugog, kako bi se prikrila istina.

- Do ponedeljka smo mogli da imamo prave tragove i indicije o tome ko stoji iza zločina, samo da smo i mi mogli da učestvujemo u istrazi. Moram da istaknem da je poseta predsednika Srbije važan i odvažan politički gest kojim bi se umiri građani - kaže Gojković, dodajući da je cela Srbija uznemirena, a kamoli Srbi na KiM.

- On tamo ne ide da bi se slikao, već da bi razgovarao sa građanima i dao im uverenja da Srbija stoji iza njih - kaže Gojković.

Foto: TV Pink

Vučelić ističe da je ubistvo deo krupnije operacije i da je motiv da se destabilizuje Srbija i zaljulja fotelja Aleksandra Vučića.

Gojković podseća da je Srbija trenutno najstabilnija država u regionu, koja teži da postane članica EU, ima odličnu saradnju sa svim velikim silama, a dan pre terorističkog akta Srbiju je posetio premijer Japana.

- Ekonomski smo i politički stabilni, pa se postavlja pitanje zašto je izabran ovaj trenutak za atentat. Predsednik Srbije nije ničija marioneta, već čovek kojem je interes države bitniji od ličnih - kaže predsednica Parlamenta.

#Aleksandar Vučić

#Kosovo

#Maja Gojković

#Poseta

'