AKTUELNO

Na sastanku predsednika parlamenata Jugoistočne Evrope, koji se danas održava u Budimpešti, Glauk Konjufca, predsednik parlamenta tzv. „Kosova“, zloupotrebio je govornicu mađarskog Parlamenta, umesto da govori na temu skupa, sve vreme samo napadajući R. Srbiju, optužujući je za napad i zahtevajući od naše zemlje da prizna tzv. „Kosovo“ kao državu.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić odgovorio je na ove napade, navodeći da jedini teror koji se na KiM dešava, jeste teror Aljbina Kurtija nad srpskim narodom, koji Kurti sprovodi sa ciljem da izazove eskalaciju i otvoreni sukob. „I zato svi tragično izgubljeni životi idu na dušu direktno njemu. To je jedina istina, sve drugo je propaganda – trivijalna i banalna. Ne dozvoljavamo da ljudski životi bilo kome budu trivijalna tema“, rekao je Orlić.

Naglasio je da će Srbija nastaviti da čuva mir, opredeljena za dijalog koji Aljbin Kurti pokušava da uništi na sve načine. Istovremeno, kako je istakao, Srbija će uvek dosledno poštovati svoj Ustav. „Rečima predsednika R. Srbije Aleksandra Vučića: nikada nećemo priznati nezavisnost tzv. „Kosova“, to je naš čvrst stav od kojeg ne odstupamo, to je i obaveza prema našoj državi i narodu i obaveza prema principima međunarodnog javnog prava. Suverenitet i teritorijalni integritet svake države članice UN, brani se isključivo na taj način“, rekao je predsednik Narodne skupštine.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić je u svom obraćanju iskazao podršku i pridružio se rečima predsednika Orlića. Njegovu poruku i poziv da se uvek čuvaju mir i svaki ljudski život, u svom zaključnom izlaganju posebno je istakao i Oliver Varhelji, evropski komesar za politiku i susedstvo. Nakon Orlićevog izlaganja, Konjufca se više nije javljao za reč.

#Vladimir Orlić