AKTUELNO

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišao je danas i radove na rekonstrukciji državnog puta Kraljevci – Dobrinjci u opštini Ruma i istakao da će, uz sve do sada obnovljene puteve, i planirane rekonstrukcije - za dve godine svi veliki ptuni pravci biće uređeni.

„Ako nastavimo ovim tempom, mi ćemo za dve godine završiti sve glavne lokalne pravce u celom Sremu“, poručio je ministar Vesić, dodajući da su samo ove godine u tom okrugu obnovljeni putevi u vrednosti od 983 miliona dinara, dok je vrednost radova u toku veća od 1,8 milijardi dinara.

„Ove godine Vlada Srbije ulaže više od 22 miliona evra, a sledeće će uložiti još 2,7 milijardi dinara“, rekao je Vesić.

To, ukazao je, jasno govori da se novac ne izdvaja samo za autoputeve i brze saobraćajnice, već i za izgradnju regionalnih, lokalnih puteva, koji nemaju samo lokalni značaj.

Foto: Foto: Predrag Mitić

Podsećajući da je upravo put Kraljevci – Dobrinjci bio izuzetno optrećen dok je bila zatvrorena petlja Ruma, tokom radova na deonici Ruma – Šabac, a samim tim i dodatno ruiniran.

„Ova put, Dobrinjci - Kraljevci dug je šest kilometara, a sledeće godine radićemo i ka Rumi od Dobrinjaca, kao i ka autoputu. Na ovaj način ćemo završiti sve putne pravce i pokazati da nam je važno da uradimo svaki veći lokalni put u Srbiji“, poručio je Vesić.

Foto: Foto: Predrag Mitić

Ponovio je da će na svim većim lokalnim putevima biti postavljene kamere i uvedeno merenje težine osovinskog opterećenja kamiona, jer preopterećeni kamioni uništavaju asfalt. Takođe, dodao je da će biti uvedena naplata putarine za kamione preko 7,5 tona.

„Siguran sam da će to destimulisati prevoznije da pribegnu takvoj praksi“, dodao je ministar Vesić.

Dodao je da će samo u Rumi ove godine biti urađeno ukupno više od 20 kilometara puteva, ali i u drugim opštinama, poput Sremske Mitrovice, Stare Pazove...

Foto: Foto: Predrag Mitić

„Koliko se radi najbolje pokazuje činjenica da će ’Srem put’, kao preduzeće nadležno za ovaj deo zemlje, ugraditi u puteve čak 600.000 tona asfalta, što je količina koju su nekada upotrebljavali za tri ili četiri godine. Ako Sbrija ne stane, za dve godine sve velike putne pravce u Sremu ćemo urediti“, istakao je minsitar Vesić.

Dodao je da su za Rumu važni i autoputevi i brze saobraćajnice, ali da je važno da se poboljša i komfor života građana, jer svako naaseljeno mesto treba da bude dobro mesto za život.

Gradonačelnica Rume Aleksandra Ćirić zahvalila je minsitru Vesiću na poseti, dodajući da je pre samo dve nedelje već posetio taj kraj, što govori koliko se radi i dokazuje da je Ruma prepoznata kao važna opština.

Foto: Foto: Predrag Mitić

„Nikada nije uloženo, kao u poslednje dve godine, a pogotovo ove, 2023. I ovaj puta Kraljevci – Dobrinjci je važan, jer povezuje 2.000 stanovika. Put je bio u lođem stanju, 40 godina ništa nije ulagan, i ovo mnogo znači meštanima“, rekla je Ćirić i posebno istakla da će biti uređene zone škola, kako bi deca bila potpuno bezbedna.

#Goran Vesić