AKTUELNO

Nema tragičnijeg mesta u Srbiji od Radovanjskog luga i zato bi ovde trebalo da dođe svaki đak, da nauči kroz kakve je sve zemlja tragedije morala da prođe da bi se živelo slobodno, a izgradnja puta prvi je korak da se ovom mestu da adekvatan značaj, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Vesić je, tokom posete Velikoj Plani, obišao i završne radove na putu do Radovanjskog luga i crkve posvećene Svetom arhangelu Gavrilu – Zahvalnice, izgrađene na mestu ubistva Кarađorđa.

Foto: MGSI/Predrag Mitić

Ministar je istakao da je put do manastira Pokajnica i crkve Zahvalnice uređen na ličnu inicijavitu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Ne postoji tragičnije mesto u Srbiji od ovog, i ono zaslužuje da postane mesto u koje će doći svako dete, svaka ekskurzija i učiti o tome kroz kakve smo tragedije prošli, šta je sve moralo da se gogodi u zemlji da bismo živeli slobodno”, rekao je Vesić.

Foto: MGSI/Predrag Mitić

Naveo je da je put važan kako za ljude koji tu žive, za ceo kompleks, sveštenike i manastir, ali suštinski važan kako bi počela da se razvija cela lokacija.

“Da se ovde uradi muzej, parking, da postoje sadržaji, da dolaze ljudi iz cele Srbije. Tako ćemo razviti kraj, da može da živi od turizma, ali i pokazati koliko nam je stalo do Srbije”, naglasio je ministar Vesić.

Preneo je da je sa lokalnom samoupravom dogovoreno i da se obnovi put do Krnjeva, u dužini od 1,5 kilometara.

“Ako nastavimo ovim putem, ako Srbija ne stane, i narednih godina ćemo nastaviti sa izgradnjom puteva, jer nije sve zavšreno i uvek ima još nešto što možemo da napravimo za ljude”, rekao je Vesić.

Foto: MGSI/Predrag Mitić

Naveo je i da će im u posetu doći i predsednik Aleksandar Vučić, čime će postati prvi srpski Predsednik koji je posetio to mesto.

“I sama ta činjenica, da predsednici pre njega nisu dolazili, govori o tragediji ovog mesta, o tome koliko ga svi izbegavamo, jer nas podseća na teške trenutke naše istorije. Ali, ako se ne sećamo tih trenutaka, ne možemo ni da pravilno odlučujemo o budućnosti”, rekao je ministar Vesić.

Poručio je da će svaki deo Srbije nastaviti da se razvija.

Predsednik Mesne zajednice Radovanje Goran Lazarević zahvalio je ministru Vesiću na poseti.

Foto: MGSI/Predrag Mitić

“To što je ministar došao je od izuzetnog značaja za ovaj kraj, za naše selo, sve meštane. Time što smo dobili puta, mnogo znači za turizam. Zahvalnost je velika”, dodao je Lazarević.

Radovanjski lug je spomen kompleks u selu Radovanje nedaleko od Velike Plane, koji obuhvata obeleženo mesto ubistva i prvobitan grob vožda Кarađorđa, crkvu posvećenu Svetom arhangelu Gavrilu - Zahvalnicu, parohijski dom.

Foto: MGSI/Predrag Mitić

Autor: