AKTUELNO

Dugogodišnji urednik "Politike" Boško Jakšić smatra izuzetno neukusnim svojatanje smrti Olivera Ivanovića za političke obračune.

- Mogli smo barem jedan dan da budemo oslobođeni te vrste retorike iz elementarnog pijeteta prema Oliveru Ivanoviću, pa neka se danas to nastavi u toj političkoj ravni. Ali, čak ni to nije moglo da se sačeka, nego smo u danu u kojem je on ubijen bili svedoci silnih, izuzetno politiziranih i neuksunih izjava - rekao je Jakšić.

Na pitanje da li misli da je u slučaju politizovanja Ivanovićevog ubistva reč o nedostatku političke kulture ili zloupotrebi ubistva, Jakšić kaže da je reč i o jednom i o drugom, ali pre svega o elementarnom nedostatku političke kulture, pa čak i strpljenja.

Upitan kako vidi to što deo političke i javne scene ubistvo Olivera Ivanovića kvalifikuje kao političko ubistvo i što je ono odmah postalo deo političke kampanje, Jakšić kaže da je zvaničnom izjavom potvrđeno da se radi o aktu terorizma, što ubistvu daje političku konotaciju, bez obzira da li su motivi etnički, politički, osvetnički ili kriminlani, lični ili grupni, da li se radi o pokušajima destabilizacije Srbije ili Kosova...

To će, nada se, utvrditi istraga.

- Za Olivera Ivanovića je sada kasno, ali njegova tragična smrt mogla bi da bude ispunjenje njegovih želja o početku normalizacije odnosa na KiM i to na način da se u istragu uključe svi - i srpsko i kosovsko pravosuđe i UNMIK i EULEKS, ali ubistvo bi takođe moglo da bude prilika za jedno veliko čišćenje srpske političke scene od ratobornih konfrontacija - rekao je Jakšić.

Ističe da je krajnje neukusno delovalo to što je "svojatanje smrti" Olivera Ivanovića iskorišćeno za političke obračune.

- Vrlo su otužno očekivale "post mortem" pohvale onih koji su Ivanovića godinama rušili, a još banalnije su delovale "odbrane njegovog lika i dela", koje su zvučale kao predizborni manifest - smatra Jakšić.

Zaključak bi, kaže, mogao da bude taj da Srbija mora da učini sve da se oslobodi malignog rečnika mržnje i da političke i sve druge podele postavi u okvire savremene civilizovane demokratije.

- Ovo bi mogao da bude trenutak za rastrežnjenje - kaže, mada sumnja da će tako biti.

#Boško Jakšić

#Oliver Ivanović

#Smrt

'