AKTUELNO

Grad Novi Sad je u prethodnim godinama pokazao da je dom svih njegovih građana. Ekonomski pokazatelji najbolje oslikavaju visok kvalitet života. Isto tako i velika migracija u sam grad je takođe nešto što ukazuje da je Novi Sad postao jedna od najpoželjnijih destinacija za život ne samo u Srbiji nego i celom regionu.

Bolji život za novosadske muslimane

Van svake sumnje ključni čovek koji je bio korifej i pokretačka snaga ovog razvoja je donedavni gradonačelnik, a sada potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević. U vreme kada je Miloš Vučević bio na čelu grada pokazana je stalna briga i poštovanje za sve nacionalne i verske zajednice u Novom Sadu. Velikodostojnici islamske zajednice su neretko isticali upravo Vučevića kao ključnu osobu koja je svojim domaćinskim vođenjem grada omogućila bolji život novosadskim muslimanima.

Vrhunac ovakve višegodišnje politike videli smo 20. oktobra tekuće 2023. godine. Tada je i zvanično dobijena dozvola za izgradnju Kulturno—duhovnog centra i potpisan je i ugovor sa Gradom Novim Sadom. Nosilac ovog kulturno—duhovnog centra je Muftijstvo vojvođansko Islamske zajednice Srbije koje na ovaj način dobija važno središte koje će se nalaziti kod Kaćke petlje i to na prostoru od oko 3000 kvadratnih metara.

Zahvalnost i poštovanje muftije za Vučevića

Muftija srbijanski i vojvođanski mr Muhamed ef. Ziljkić je saopštavajući ovu radosnu vest izrazio posebnu zahvalnost upravo gradu Novom Sadu i potpredsedniku Vlade Milošu Vučeviću i njegovim saradnicima koji, kako je muftija istakao, imali razumevanja za potrebe novosadskih muslimana i izašli im u susret. Muftija Ziljkić je u mnogo navrata i ranije iskazivao svoje duboko poštovanje i zahvalnost Milošu Vučeviću kao gradonačelniku Novog Sada i nazivao ga neretko prijateljem i najdražim gostom. I otkad je ministar odbrane Vučević dobija priznanje najviših muslimanskih velikodostojnika. Višegodišnje organizovanje bajramskih sofri, uvek podržanih od strane Grada Novog Sada, je dodatan pokazatelj koliko se činilo i čini za integraciju muslimana bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Posle punih 13 godina novosadski muslimani, ali i svi oni koje zanima islamska civilizacija i kultura, dobiće tako jedinstven prostor na kome će se održavati tribine, različiti kulturni i edukativni programi i koji će, nadasve, služiti kao mesto sabranja samih muslimana, ali i svih ljudi. Zbog svega rečenog vanredno je važno da cela zemlja nastavi u ovom pravcu i u narednom periodu. Kontinuitet je jedina sigurna garancija napretka i boljeg života svih građana Novog Sada, Vojvodine i cele Srbije.

Autor: