AKTUELNO

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je juče da je Srbin Lazar Janićijević iz Zvečana uhapšen od strane kosovske policije na Jarinju, dok je sa porodicom, prijateljima i sunarodnicima krenuo na sahranu tragično stradalog Stefana Nedeljkovića koji će biti ispraćen na večni počinak u Vrnjačkoj Banji.

Video: TV PINK

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM, ističe da je ovo do sada najteža situacija sa kojom se Srbija susrela, a da bi se ista prebrodila, moramo da se suočimo sa činjenicama i da ih pogledamo u oči, kako bi se sve realno predstavilo.

- Imamo nepotrebnu brutalnost, ubijen je čovek koji se u jednom trenutku predao. Priština je naoružane Srbe nazvala terorističkom grupom, i to je prihvaćeno od strane međunarodne zajednice, zato ne očekujem da će se nešto desiti kada su u pitanju odgovori na surovi likvidaciju - kaže Drecun.

Kako kaže, sa zapada je stiglo posebno saopštenje da za njih nije prihvatljivo objašnjenje da je to mogao da organizuje jedan čovek, već da ih je više, što je prst koji je uperen prema zvaničnom Beogradu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Odmah možete da povežete neke stvari, da pomislite da je neka od Britanskih službi došla do informacija o naoružanoj grupi... Još jedna stvar, tumačenje onoga što se desilo od strane nas i drugih je drugačije. Savetnik za nacionalnu bezbednost govori da je ova grupa bila dobro naoružana, i to su ozbiljna upozorenja. Kao država moramo na uverljiv način, koji će biti prihvaćen od strane zapada da dokažemo šta se desilo na severu Kosova i Metohije - napominje Drecun.

Ovde je samo pitanje da li će zapad biti zadovoljen, pošto oni sve kontrolišu na KiM.

- Ili će prihvatiti to, da se prijavio jedan čovek koji je sve to organizovao, ili će poverovati u prištinsku priču - dodao je Drecun.

Bitno je da se danas na najavljenim konferencijama demantuje Svečlja, objašnjava Drecun.

- Ovaj događaj je napravio veliku štetu Srbiji - rekao je potom Drecun.

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije ističe da sve što Kurti sada radi, potvrđuje priču da on nije ni za kakav dijalog.

- Kada gledamo sve navodne dokaze Svečlje, to je još jedan dokaz da su sve strane obaveštajne službe su aktivno učestvovale u tome, među kojima je Kfor. Bitno je da znamo da se juče oglasio Voker koji žali, zbog čega su pripadnici Kfora prekinuli akciju. On žali zašto nije nastavljeno ubijanje ljudi - kaže Beriša.

Foto: TV Pink Printscreen

Nema sumnje da su Britanci pripremali kosovski službu, rekao je on.

- Obučavani su snajperisti koji su učestvovali u akciji pucanja na ljude. Svih 18 ili 19 obaveštajnih službi koje su tu od aprila meseca prošle godine, one čine sve da dođe do novonastale situacije, da bi se u sve umešala i Rusija, a potom osudila - naveo je Beriša.

Lazar Stević, novinar televizije Most, kaže da je situacija na KiM trenutno mirna, međutim i dalje je prisutan strah kod građana.

- Juče je uhapšen mladić koji je pošao na sahranu Srbina stradalog u banjskoj. Oni su napravili improvizovane check point-e, ljude legitimišu pričaju kako ne priznaju naše lične karte, koriste sve načine kako bi uplašili već uplašen srpski narod na KiM - rekao je Stević.

Foto: TV Pink Printscreen

Autor: