AKTUELNO

Republika Srpska juče je svečanom ceremonijom obeležila svoj 26. rođendan. Skupu su prisustvovale brojne zvanice. Proslavu su pratile i izjave o tome kako se radi o antiustavnom događaju, te da se preteralo sa defileom.

- Ne znam ko je taj koji može da izmeri da li se preteruje ili ne. Činjenica je da je RS nastala tog 9. januara i ima sve razloge ovog sveta da ga obeleži, te da bude zadovoljna i ponosna na sebe - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin gostujući na TV Pink.

On je podsetio na napredak Republika Srpske koji je napravila za 26 godina, ističući da njeni građani žive u miru, bez rata i mržnje.

Kako je dodao, zlonamerne izjave slušamo često.

- Pošto nisu mogli da nađu način za ukidanje RS, pokušavaju da nađu neki razlog, pa se koriste izjavama da je reč o genocidnoj tvorevini, iako nijedna presuda Haškog tibunala nije mogla da poveže ni RS ni Srbiju sa genocidnim težnjama. Sve nas bole rane Majke Srebrenice, ali teško mi je da razumem kako nikoga ne bole rane majki s Bratunca. Zašto te crne marame tih majki ne ostavljaju prostora za njihove muke. One nemaju pravo da kažu da je njihov bol veliki. Voleo bih da samo jednom neko iz međunarodne zajednice ode u Bratunac. Srbi razumeju bol belih marama, ali hajde neka ceo svet razume i bol crnih marama, hajde da i srpske majke, ako ništa, dobiju barem saučešće. Republika Srpska stvorena je Dejtonskim sporazumom, stvorio ju je srpski narod, srpski narod će je i sačuvati - rekao je ministar.

Foto: TV Pink

On je podvukao da promene Dejtonskog sporazuma neće i ne može biti bez saglasnosti sva tri naroda.

- Dejtonski sporazum je donet da bi se očuvao mir. Da li je mir očuvan? Jeste. Zašto ga onda menjati? Dao je rezultate i ispunio svoju namenu. Treba samo da nastavimo da ga čuvamo - rekao je Vulin.

Stav Vlade Republike Srbije, kako je dodao, jeste da imamo paralelne i stabilne veze sa Republikom Srpskom, da priznajemo teritorijalni integritet BiH, da želimo da je stabilna i jaka, te ne postoji razlog da se granice menjaju.

Ministar je objasnio da Republika Srpska ne sme da izgubi nijednu svoju nadležnost, a da igranje sa Dejtonskim sporazumom znači igranje sa mirom na prostoru Bosne i Hercegovine.

- Sporazum garantuje i položaj RS i položaj srpskog naroda i protiv srpskog naroda može da se okrene samo ako ne postoji jedinstvena politika između Srba. Ako to sebi dopuste, niko neće moći da ih zaštiti - kaže ministar.

"Nikada se ovoliko ružnih reči na račun srpskog patrijarha nije izgovorilo u Srbiji"

Vulin se zahvalio patrijarhu Irineju na izjavi kojom se zahvaljuje Bogu na postojanju Aleksandra Vučića.

- Hvala mu pre svega na hrabrosti jer svi znamo šta ga sada čeka. On je izneo svoje mišljenje, na šta je imao pravo. U ovoj zemlji imate pravo da mrzite i kunete Vučića, a ako kažete nešto dobro, pretrpećete najgore uvrede - kaže Vulin.

Izjava mitropolita Amfilohija, kako je podsetio, naišla je na tajac i tišinu javnosti. S druge strane stav pratrijarha Irineja dočekan je na nož.

Foto: TV Pink

- Nikada se ovoliko ružnih reči na račun srpskog patrijarha nije izgovorilo u Srbiji. A zašto? Zato što je rekao svoje mišljenje o prvom čoveku Srbije. Amfilohije nije doživeo ovakvu mržnju. Oni koji su ćutali dok je Amfilohije bacao kletve, sada bacaju kletve na srpskog patrijarha. To je nedopustivo - rekao je ministar.

U Srbiji postoji samo jedna razdelnica - mržnja prema Vučiću, kaže ministar, i dodaje da je svako dobar i prihvatljiv onoliko koliko jako i intenzivno mrzi predsednika.

- Amfilohija su ti isti napadali kada je iznosio svoje stavove o drugim stvarima, a sada kada vređa Vučića, on je tim istim ljudima borac za slobodu. Do juče su ga mrzeli, sada ga obožavaju - kaže ministar Vulin.

Ministar je dodao da je velika čast predsedniku da ima poštovanje srpskog patrijarha i da se to dešava retko u istoriji.

- Kada patrijarh kaže ovako nešto, stavlja vas u istoriju. Zato mora da prestane politika mržnje, da prestanu da ga ismevaju zbog iznošenja svog stava - kaže ministar.

"Građani treba da daju odgovor na politiku mržnje"

Govoreći o situaciji u srpskoj opoziciji, Vulin ponovo ističe da im je najvažnije da dovoljno mrze Vučića i da se po stepenu mržnje prema njemu ujedinjuju. Na vanredne parlamentarne izbore, kako smatra, treba ići.

- SNS i PS su koalicioni partneri, ali moj stav je poznat - treba izaći na izbore, pa neka narod kaže šta misli o ovoma koji kažu da nasiljem treba rešavati političke razlike, da treba mrzeti patrijarha, da treba da vratimo tajkune. Treba pitati narod - rekao je Vulin.

On ističe da je opoziciju ujedinila mržnja.

- Spojili su se tajkuni koji nemaju ništa zajedničko sem težnje za pljačkanjem gradske kase - rekao je ministar, dodajući da će odluku o vanrednim parlamentarnim izborima danas doneti SNS.

Pročitajte još: PATRIJARH SRPSKI IRINEJ U BANJALUCI: Bogu hvala na Vučiću koji se lavovski bori za svoj narod! (FOTO)

Pročitajte još: I SPS REAGOVALA NA IZJAVU AMFILOHIJA: Mitropolit da se uzdrži od ličnih stavova!

#Aleksandar Vulin

#Republika Srpska

#Televizija Pink

'