AKTUELNO

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Kini, danas je u Pekingu sa kineskim kolegom, ministrom saobraćaja Li Sjaopengom potpisao Sporazum o međusobnom priznavanju ovlašćenja pomoraca dve zemlje.

Sporazum će omogućiti pomorcima iz Srbije da u potpunosti slobodno, sa srpskim diplomama i ovlašćennjima, rade na teritoriji Kine, odnosno na brodovima koji plove pod zastavom Kine, što važi i kineske pomorce koji mogu da rade i na brodovima pod zastavom Srbije.

"Na taj način smo olakšali mogućnost pomorcima da na jednostavan način imaju veću mogućnost zapošljavanja", rekao je Vesić nakon sastanka sa kineskim kolegom.

To je, dodao je, samo jedan u nizu sporazuma između Kine i Srbije.

"Trudimo se da u skladu sa politkom Srbije potpuno omogućimo slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala, da ljudi sa našim diplomama mogu slobodno da rade u čitavom svetu. Takođe, trudimo se da dobijemo što više dozvola i za drumske prevoznike", istakao je ministar.

Vesić je preneo da je sa Lijem razgovarao i o kineskim kompanijama koje rade u Srbiji, a koje su posebno prisutne u sektoru infrastrukture.

Razgovarali smo posebno o projektima koji su u toku i zahvalio sam na tome što kompanije iz Kine daju veliki doprinos da bi se realizovala politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a to je da kroz razvoj infrastrukture i saobraćaja mi obezbedimo ubrazani razvoj naše zemlje i ekonomije. Tako da je ovo bio jedan razgovor sa prijateljima", rekao je on.

Vesić je dodao da je dogovoreno da kineske kompanije koje rade u našoj zemlji studentima sa univerziteta u Srbiji, preko Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, omoguće stručnu praksu na svojim projektima.

Podsetio je da Ministrstvo sarađuje sa univerzitetima, te da studenti Beogradskog univerziteta imaju šansu da dobiju stipendije i obave praksu u javnim preduzećima.

"Zato je ovo važan dogovor, jer kineske kompanije rade na projektima izgradnje brzih pruga, brana, auto-puteva, pa će studentima takvo iskustvo pomoći da postanu bolji stručnjaci", rekao je Vesić.

Ministar boravi u Pekingu u radnoj poseti povodom Globalnog foruma održivog transporta, tokom kojeg će se sastati i sa kolegom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Domaćin foruma, čija je tema ove godine "Održivi transport: Zajednički rad na podršci globalnom razvoju", je Kineski međunarodni centar za inovacije i znanje o održivom saobraćaju.

Na Forumu se istovremeno održava i 15. Međunarodna izložba transportne tehnologije i opreme. Tokom foruma biće najavljeno i osnivanje Globalne alijanse za inovacije u održivom transportu.

Delegaciju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koju predvodi ministar Vesić čine državni sekretari Vladimir Džamić i Mihajlo Mišić, pomoćnici ministra Tanja Popović i Ivan Divac, specijalni savetnik Dobrila Ponorac, šefica kabineta ministra Aleksandra Aćimović i izvršni direktor ,,Infrastrukture železnice Srbije” AD Milan Novović.

#Goran Vesić