AKTUELNO

Republika Srpska danas nizom manifestacija obeležava 26. godišnjicu postojanja, a predsednik Milorad Dodik je nakon Liturgije u Sabornom hramu Hrista spasitelja, sve pozvao na mir, stabilnost, slobodu, uvažavanje i dobar rad na dobrobit svih.

Liturgiju je služio Patrijarh srpski Irinej povodom trećeg dana Božića posvećenog Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu.

Dodik je istakao da je Republika Srpska istorijska težnja za slobodom srpskog naroda, koji ne želi da ona bilo kome bude smetnja, već da svi u njoj žive slobodno.

- Pozivam sve na mir, stabilnost, slobodu, uvažavanje i dobar rad na dobrobit svih nas - rekao je Dodik novinarima istakavši da RS svoj dan slavi već 26 godina, što potvrđuje da postoji volja srpskog naroda da opstane Srpska, kako u nemogućim uslovima oružane borbe u kojoj je odbranjena, tako i u uslovima borbe protiv političkog nasilja raznih visokih predstavnika koji su pokušali da devastiraju i ukinu Srpsku.

- Danas sa ponosom mogu da čestitam građanima Srpske Dan Republike, za koju je život dalo više od 30.000 Srba. Naravno, i drugi su narodi stradali u nepotrebnom građanskom ratu na prostorima BiH - rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je napomenuo da politička volja srpskog naroda za državom ne datira samo od trenutka raspada bivše Jugoslavije, već da su slobodarske ideje na ovim prostorima poznate kroz istoriju.

- Možemo da nabrojimo niz važnih imena u istoriji srpskog naroda koji su se borili za njegovu slobodu - istakao je Dodik.

On je dodao da je Republika Srpska demokratska i slobodna zajednica, što potvrđuje i činjenica da danas predstavnici bošnjačkog naroda organizuju određene akcije u Srpskoj.

Foto: Printscreen

- Republika Srpska može da prihvati i podnese stavove koji su bukvalno protiv nje. Ponosni smo ponosni na našu demokratiju i institucije - zaključio je Dodik.

Predsednik Dodik kazao je da bi voleo da se Srbima iz Srpske u narednom periodu omogući da u što kraćim procedurama dobiju državljanstvo Srbije, te da treba razgovarati o tome da predstavnici Srba iz okruženja, dijaspore, budu zastupljeni i u zakonodavnim organima vlasti u Srbiji.

- Volio bih da te procedure idu što je moguće brže i da se ne čeka mnogo na dobijanje dokumenata, koji potvrđuju državljanstvo Srbije svim građanima Republike Srpske, koji to masovno žele - rekao je Dodik.

Dodik smatra da u budućnosti treba razmisliti o tome da predstavnici Srba iz okruženja, dijaspore, budu zastupljeni i u zakonodavnim organima vlasti u Srbiji, kako bi mogli da doprinesu ukupnoj integraciji srpskog naroda, ma gde se nalazio.

Kada je reč o Deklaraciji o zaštiti srpskog naroda Srbije i Republike Srpske, Dodik je naveo da će ona formalno biti Aneks Sporazuma o Specijalnim paralelnim vezama Srbije i Srpske, koji će do polovine februara usvojiti i zajedno promovisati.

Dodik je istakao da deklaracija na insitucionalan način uokviruje i daje odgovor na izazove i istorijske dileme, koje su neki pokušali da podmetnu u istoriji, da razbiju srpski identitet i korpus time što su Srbe u BiH zvali bosanskim Srbima.

- Mi nismo bosanski Srbi, mi smo Srbi, deo jednog jedinstvenog naroda, sa jednim jezikom i kulturom - naglasio je Dodik.

On kaže da su eminentni stručnjaci iz Srbije i Srpske, koji su radili na deklaraciji, jedinstveni u oceni da je napravljen kvalitetan dokument, koji će usvojiti parlamenti Srbije i Srpske i tako na najblji način institucionalno uvesti novu praksu i instituciju u srpski nacionalni život, gde god Srbi postoje.

Foto: Tanjug

Govoreći o činjenici da je određen i dan za odavanje počasti i pijeteta svim nevinim srpskim žrtvama od Jasenovca pa nadalje, Dodik je rekao da je zahvalan Vučiću, čija je to bila ideja, te da vlade Srbije i Srpske zajednički obeležavaju pet događaja od opšteg nacionalnog značaja za Srbe.

On je zahvalio Vučiću na novoj dimenziji odnosa Srbije i Srpske, koji su motivisani vidljivom brigom Srbije za Republiku Srpsku i njenu bezbednost i razvoj.

Dodik je naveo da stav Vučića i Srbije o poštovanju Dejtona u BiH i saglasnost sa svim što se dogovore strane u BiH, Srpska i FBiH, daje Banjaluci širok okvir da upražnjava svoje pravo.

- Zadovoljni smo što Vučić nikad ne propusti priliku da kaže da voli Srpsku, a pogotovo što je više puta javno istakao da srpski narod nikada više neće doživeti akcije slične Oluji. To nam daje osećaj sigurnosti i zahvalnosti - istakao je Dodik.

Komentarišući poruke iz Sarajeva i od Bakira Izetbegovića o obeležavanju Dana Republike, Dodik je rekao da Srpska nije nastala na sudu ili data voljom nekog iz Sarajeva, nego je izraz težnje i borbe srpskog naroda na ovim prostorima kroz istoruju.

- Mi smo u istoriji već imali dve srpske države, a sada imamo opet. To se ne sviđa nekima u Sarajevu, ali od njih ništa ne zavisi, njihova volja nije za nas u tom pogledu važna. Želimo da sa njima sarađujemo ako je moguće - naveo je Dodik.

On je ocenio da Izetbegović pokušava da vrati svoju izgubljenu poziciju nacionalnog lidera kod Bošnjaka i da otvori svaki problem sa Srpskom i Srbijom, ali i sa Hrvatskom, kako bi "vratio izgubljeni tron".

On je naglasio da Bošnjaci danas u Srpskoj organizuju neke skupove, ali da je to dokaz da je Srpska demokratska zemlja i da oni koji drugačije misle imaju mogućnost da se okupe i izraze svoj stav.

- Većinska volja srpskog naroda ovđe je država. Mi volimo ovu državu, volimo Srbiju, naš patriotizam je vezan za Srpsku i Srbiju. To nam nikavim sudskim odlukama niko ne može zabraniti. Nemamo nikakvog patriotizma za BiH i toga nikada nije bilo u istoriji - kaže Dodik.

Kada je reč o referendumu o otcepljenju Republike Srpske, Dodik je dodao da se Srpska trenutno ne bavi nikakvim formalnim aktivnostima na tom planu i da razume šta znači unutrašnji i međunarodni faktor i kontekst za ovo pitanje.

- To pitanje nikada neće nestati u našim težnjama, ali važno je da sam čin bude pažljivo odabran i da bude u konstelaciji sa mogućim međunarodnim i drugim reakcijama koje bi nastale - rekao je Dodik.

Predsednik Srpske naveo je da je BiH samo teritorija, a ne država, i da će takva i biti "sve dok je sastavljena, ali čim se rastavi neće je biti".

- Mi nemamo nikave koristi od BiH i ne želimo da budemo u okruženju koje je neprijateljsko prema Republici Srpskoj i srpskom narod, a BiH je upravo takva - poručio je Dodik.

Svečani defile, koji je pozdravio veliki broj građana, krenuo je od Trga Republike ka Trgu Krajine, gde su njegovi učesnici svečano postrojeni, a dočekao ih je predsednik Srpske Milorad Dodik i drugi zvaničnici.

Foto: Printscreen

Raport Dodiku je predao komandant Počasne jedinice MUP-a Republike Srpske.

U defileu je učestvovao Zastavni vod formiran od policijskih službenika Počasne jedinice koju čine policijski službenici Uprave za obezbeđenje ličnosti i objekata i Policijske uprave Banjaluka.

Zastavni vod predvodili su komandir i nosilac zastave sa pratiocima, a pripadnici voda nosili su svečanu uniformu, bili su naoružani poluautomatskim puškama, a komandir je nosio oficirsku sablju.

U svečanom defileu učestvovao je prvi ešalon, formiran od policijskih službenika Specijalne antiterorističke jedinice, te drugi, treći i četvrti ešalon, formiran od policijskih službenika jedinice za podršku policijskih uprava Banjaluka, Gradiška, Prijedor, Bijeljina, Zvornik, Istočno Sarajevo i Foča.

Od Trga Republike do Trga Krajine defilovao je i ešalon Saveza ratnih vojnih invalida, studenti Republike Srpske koji su nosili veliku zastavu Republike Srpske, ešalon Republičke uprave civilne zaštite sa specijalizovanim jedinicama, ešalon profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Banjaluka, te predstavnici sportskih klubova, civilnih institucija, organizacija i udruženja.

Foto: Tanjug

Predsednik Srpske odlikovao je bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića Ordenom Republike Srpske na lenti za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Srbije, Republike Srpske i drugih država i za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji u poslijeratnom razvoju Republike Srpske.

Za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Austrije i Republike Srpske, kao i za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji u posleratnom razvoju Republike Srpske, predsednik Srpske odlikovao je Hansa Kristijana Štrahea, vicekancelara i lidera Slobodarske partije Austrije, Ordenom Republike Srpske na lenti. Odlikovanje je u ime Štrahea preuzeo zamenik gradonačelnika Beča i potpredsednik Slobodarske partije Johan Gudenus.

Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vencem za rad i izvanredne zasluge u posleratnom razvoju Republike Srpske, učvršćenju mira i međunarodne saradnje, za rezultate i dostignuća od šireg značaja i razmjera u afirmaciji Republike Srpske, Dodik je odlikovao Marka Pavića, bivšeg gradonačelnika Prijedora, Miću Mićića, gradonačelnika Bijeljine i Emira Kusturicu, proslavljenog srpskog filmskog reditelja.

Foto: Tanjug

Ordenom zastave Republike Srpske sa srebrnim vencem za rad i izvanredne zasluge na učvršćivanju mira i međunarodne saradnje između Austrije i Republike Srpske, kao i za lične rezultate i dostignuća, čiji značaj ima razmjere i doprinos afirmaciji Republike Srpske, predsjednik Srpske odlikovao je Johana Gudenusa, zamenika gradonačelnika Beča.

Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske drugog reda za izvanredne uspjehe u komandovanju i rukovođenju jedinicama oružanih snaga Vojske Republike Srpske, u oružanoj borbi sa neprijateljem i oslobođenje Republike Srpske, predsjednik Srpske posthumno je odlikovao Ljubišu Savića Mauzera, komandanta specijalne brigade Panteri iz Bijeljine.

Ordenom časti sa zlatnim zracima za naročito isticanje u afirmaciji ljudskih prava, toleranciji među ljudima i narodima, vladavini prava i sloboda, kao i jačanju prijateljskih odnosa između Ruske Federacije i Republike Srpske, predsednik Srpske je olikovao Aleksandra Sergejeviča Zaldastanova, hirurga, osnivača i predsednika ruskog moto kluba "Noćni Vukovi".

Foto: Tanjug

Ordenom Njegoša prvog reda za priznat višegodišnji javni rad, i rezultate u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, kojim se doprinosi razvitku Republike Srpske, predsednik Srpske odlikovao je Mladena Milića, direktora Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske.

Ordenom Njegoša prvog reda za priznat višegodišnji javni rad, i rezultate na polju javne djelatnosti u poslijeratnom razvoju, kojim se doprinosi jačanju ugleda Republike Srpske, predsednik Srpske posthumno je odlikovao Dragu Tadića, zamjenika gradonačelnika grada Prijedora i poslanika Narodne skupštine Republike Srpske.

Kao i mnogobrojne ordene i priznanja različitim organizacijama za rad i posebne zasluge na polju javne delatnosti, vrhunska dostignuća i humanitarne aktivnosti kojom se doprinosi opštem napretku i jačanju ugleda Republike Srpske.

#Milorad Dodik

#Proslava

'