AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je danas da su kvalifikacije mitropolita Amfilohija na račun premijerke Ane Brnabić nedostojne jednog pravoslavnog vladike i izrazio nadu da njegove, kako se izrazio, "nepristojne aluzije" ne odražavaju stav Srpske pravoslavne crkve.

- Premijerka Ana Brnabić, kao vredna i kompetentna osoba, uživa podršku svih članova vlade, koji danas, uveren sam, dele moju razočaranost zbog načina na koji se ničim izazvan o njoj izjasnio jedan crkveni velikodostojnik. Apelujem na sve političke neistomišljenike da u javnim nastupima ne gube osećaj za pristojnost, a to se posebno odnosi na ljude čiji je zadatak da budu pastiri i staraju se o duhovnom zdravlju naroda - naveo je Đurić u pisanoj izjavi.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je ranije danas da se on ne bavi vradžbinama, već se njima bavi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je za premijerku postavio Anu Brnabić.

- Ako je Vučić prvi put u istoriji srpskog naroda postavio jednu takvu osobu za premijera da navodno bude ugled srpskih majki i sestara, to su vradžbine, a ne ono što govori mitropolit i što je govorio još od 1981. godine, kada je upućen prvi apel, kada je spaljena Pećka patrijaršija - rekao je ludosti Amfilohije za dnevni list Dan iz Podgorice.

Verbalni sukob između predstavnika Vlade Srbije i Amfilohija počeo je u ponedeljak kada je mitropolit optužio predsednika Aleksandra Vučića da "vodi politiku izdaje Srbije i Kosova", nakon čega su mu brojni predstavnici vlasti poručili da on, kao crkveni poglavar, "neće voditi državnu politiku Srbije".

#Marko Đurić

'