AKTUELNO

„Sabornost i moba temelj su zadrugarstva“ istakli su ministar za brigu o selu Milan Krkobabić i Nj.P. Episkop braničevski g. Ignatije danas u zemljoradničkoj zadruzi „Sveti Trifun“ u Velikoj Plani.

Na obroncima iznad manastira Koporin ministar i episkop sastali su se sa predsednicima opština Velika Plana, Paraćin i gradonačelnikom Požarevca. Manastir Koporin, biser braničevske eparhije, pored razgranate manastrirske ekonomije, pod svojim okriljem ima i zemljoradničku zadrugu „Sveti Trifun“, kojoj su 2021. godine dodeljena sredstva iz Programa podrške razvoju zadrugarstva Ministarstva za brigu o selu, za nabavku opreme i mehanizacije u vinogradarstvu. Zadružne parcele pod vinovom lozom, ukupne površine sedam hektara uz novu, savremenu opremu i načine odležavanja u barik buradima, sada daju godišnje oko 25.000 litara vina.

„Držimo se uglavnom autohtonih sorti belog grožđa kao što su italijanski Rizling i Tamjanika od belog grožđa, a od crvenog najzastupljeniji je Prokupac“, rekao nam je Episkop Ignatije i dodao: „U sezoni berbe, organizuemo mobe kao nekada, u kojima učestvuje pored sveštenika manastira oko 200 ljudi iz svih okolnih sela. To su dani o kojima se posle tokom cele godine priča“.

Najznačajniji kupci ove zadruge su trgovinski lanci, manastiri, hodočasnici koji posećuju manastir, a zadruga za sada nema ambicije za plasman na inostrano tržište.

Ministar Krkobabić je zajedno sa predsednikom opštine Velika Plana Igorom Matkovićem, predsednikom opštine Paraćin Vladimirom Milićevićem i gradonačelnikom grada Požarevca Sašom Pavlovićem prisustvovao tradicionalnom blagodarenju Gospodu za novi rod i berbu grožđa.

#Milan Krkobabić