AKTUELNO

Uoči vanredne sednice Predsedništva SNS, koja je zakazana za sredu, Novosti pišu da se veliki broj funkcionera SNS zalaže da se zajedno sa beogradskim raspišu i vanredni parlamentarni izbori.

Među njima je najglasniji i najuticajniji član predsedništva stranke i potpredsednik vlade Nebojša Stefanović, a za objedinjavanje izbora je i ministarka i potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, tvrde Novosti.

Kao jedan od glavnih argumenata zagovornika novih republičkih izbora, list pominje atmosferu i česte incidente u Narodnoj skupštini.

Kao razlog se navodi i to što bi, u slučaju da se u martu glasa i na republičkom nivou, u sledećem izbornom ciklusu 2022. godine mogli da budu održani opšti izbori - od lokalnih do predsedničkih.

Beogradski izbori trebalo bi da budu držani između 4. i 18. marta, a predsednica Skupštine Maja Gojković najverovatnije će ih raspisati krajem januara.

Od odluke da li će se istog dana glasati i za parlament u velikoj meri zavisi i u kom "pakovanju" će na izborima nastupiti vladajuće stranke.

Iako nije pristalica raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić je tokom božićnih praznika rekao da je moguće da će njegov predlog biti preglasan.

"Videćemo šta će drugi ljudi da kažu. Ne možete ići protiv celog predsedništva, ali ja prosto smatram da nema razloga za to i da treba ući u eru redovnosti i potpune normalnosti, ne treba da svake izbore doživljavamo kao pitanje života ili smrti, kao što neki drugi pokušavaju", rekao je Vučić.

Komentarišući mogućnost da vanredni parlamentarni izbori budu raspisani zajedno s beogradskim, Stefanović je nedavno rekao da SNS pre svega hoće da pokaže rezultate i dodao da misli da će građani ceniti ogromno zalaganje gradske vlasti, uređene bulevare, nove fasade, asfaltirane ulice.

O timu za Beograd, rekao je da žele da na listi budu mnogi koji nisu ni članovi stranke, niti su se bavili politikom, i da hoće ljude koji žele da se bore za to da grad bude bolji.

On je otkrio i da je jedan od predloga da naziv liste bude "Aleksandar Vučić - volimo Beograd", jer se, kako je naglasio, SNS bori za ideje, a ne za fotelje.

Da su vanredni izbori mogući, ocenjuju Novosti, može se naslutiti i iz stava predsednika SPS Ivice Dačića, koji je posle odluke Glavnog odobra socijalista da se ne ide na vanredne izbore poručio da ga ne bi iznenadilo da se njegov stav promeni.

Vrh SNS i ranije se zalagao za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora zajedno sa beogradskim, ali je krajem prošle godine odlučio da je nepotrebno da se održi glasanje i za novi saziv parlamenta.

Novosti navode da će naprednjaci još jednom razmotriti tu odluku i da je, prema informacijama lista, moguće da će ovog puta ona biti drugačija.

#Izbori

#SNS

#parlament

'