AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće voditi politiku svojih prethodnika dodvoravanja Amfilohiju, koja je dovela do sve manjeg broja Srba na KiM, već će nastaviti politiku koja vodi povećanju broja Srba u južnoj srpskoj pokrajini, rekao je danas generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

On je kazao da izjavu mitropolita Amfilohija, koji je izrazio bojazan da politika predsednika Srbije vodi izdaji Srbije i Kosova i smatra da predsednik unutrašnjim dijalogom želi da smanji svoju odgovornost, može da analizira satima i da je reč o čoveku koji je živom Vučiću dva puta držao opelo.

- Šta drugo možete da očekujete. On nije Vučića osudio zbog nečega što je uradio, on o predsedniku nije govorio 'učinio je to i to i to predstavlja izdaju'. On se bavio čovek vradžbinama, on je govorio o nekim neizvesnim stvarima, o nečemu što nije duh pravoslavlja - naglasio je Selaković.

Vučić se, kako kaže, nije dodvoravao ni beogradskoj čaršiji, ni onima koji su Beograd uvalili u dugove, pa nije hteo ni Amfilohiju Radoviću.

- Kada pogledate istorijat od Miloševića, Mila Djukanovića i Amfilohijeve politike zatezanja, a zatim popuštanje i sve manje Srba na KiM i u Crnoj Gori. Sa druge strane, Vučićevui politiku vodi povećanja broja Srba na KiM - naglasio je on.

Selaković je uveren da predsednik Srbije neće nastaviti politiku svojih prethodnika dodvoravanja "Amfilohiju, Grigoriju i njima sličnim".

- Uveren sam da će nastaviti politiku koja pomaže Gračanicu i Dečane i Banjsku...i koja je dala najveći doprinos izgradnji hrama Svetog Save - kaže Selaković.

On je naveo da će unutrašnji dijalog o KiM biti nastavljen i tokom januara i da za četiri godine, koliko Vučić vodi pregovore sa Prištinom, nije bilo etnički motivisanog ubistva nijednog Srbina, te da je to politika uspeha.

- Za razliku od prethodne politike, koja je dovela do toga da Srba bude sve manje i da napuštaju KiM. U poslednjih 3, 4 godina imamo više Srba, to svedoči da je i 10 i 100 godina dijaloga bolje od jednog dana sukoba - zaključio je Selaković.

#Aleksandar Vučić

#Nikola Selaković

'