AKTUELNO

Predstavnici najvećih trgovinskih lanaca u Srbiji i Tomislav Momirović, ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu, seli su danas za pregovarački sto kako bi utvrdili nova pravila igre u trgovini.

Kako je i bilo predviđeno, javnosti se potom, u 13 časova, o svim važnim pitanjima, kao i o ovom dogovoru, obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Inače, Momirović i trgovci dogovarali su spuštanje cena određenih proizvoda. Konkretno, na toj listi je 13 vrsta namirnica i robe široke potrošnje. Cilj je da se njihove cene svedu na dosta niži nivo, a na listi su, između ostalih, i mleko, jogurt, sir, krompir, pileće meso, salama u omotu, kafa, čokolada, hrana za bebe, dečije pelene...

Vučić je rekao da se od srede u svim trgovinskim lancima u Srbiji pojavljuje nova oznaka "Bolja cena", pod kojom će biti veliki broj proizvoda široke potrošnje sa veoma sniženim cenama.

I ova akcija omogućena je zbog toga što je, kako je rekjao predsednik povoljnije stanje u budžetu nego što smo planirali.

- Uspećemo da dođemo do većeg BDP od 2,5 posto na kraju godine, a javni dug neće preći 50 do 52 odsto - rekao je Vučić.

Predsenik je pozdravio i odluku Vlade da minimalna cena rada bude 402 evra u sledećoj godini.

Mali im povrat kapitala...

Inače, u nedavnim polemikama oko mogućnosti sniženja cena i trgovačkim maržama u Srbiji, trgovci su se žalili da su im marže zapravo male i da imaju mali povrat kapitala a to su potvrdili i iz Ministarstva trgovine.

Međutim, inflacija koja odbija da padne tempom koji je poželjan i očekivan, i pored mera Narodne banke Srbije i sve viših kamatnih stopa centralne banke i komercijalnih banaka, pa se Vlada odlučila i na ovu meru upliva na slobodno tržište.

Podsetimo, nedavno je i guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila da nekoliko trgovinskih članaca diktira uslove pod kojima će neko proizvoditi. Oni imaju veću pregovaračku moć i koriste je da bi povećali maržu više nego što zahteva pokriće troškova, a to na kraju povećava i cene.

- Inflacija je gubitak za sve nas, a NBS plaća najveću cenu. Marže u trgovini su značajno porasle i odmažu vraćanju inflacije u granice cilja – rekla je ona.