AKTUELNO

Francuski i srpski humanista, Arno Gujon, vratio se pre par dana sa Kosova i Metohije.

O aktuelnim temama i situaciji na Kosovu i Metohiji, svoje mišljenje su dali Arno Gujon, francuski i srpski humanista, osnivač i direktor francuske NVO „Solidarnost za Kosovo“, i Aleksandar Vasić, zamenik glavnog i odgovornog urednika informativnog programa Televizije Pink.

Povodom emotikon intervjua predsednika Aleksandra Vučića, Vasić je rekao da je po njegovim saznanjima samo austrijski premijer Sebastjan Kurc dao sličan intervju, i dodao da su emotikoni zanimljiva pojava i da su omiljeni među mladima.

Foto: Printscreen

- U poslednje vreme svi se bave predstojećim beogradskim izborima, predsednik Vučić je dao ocenu kakva će biti kampanja za njih i vidimo razne medijske emotikone - rekao je Vasić.

Arno Gujon je rekao da to nije video u Francuskoj, ali i to da u Srbiji živi pet godina.

O utiscima sa Kosova je rekao sledeće:

- Vratio sam se pre par dana sa Kosova, gde sam bio nedelju dana sa devetoro frontera iz Francuske, za naš 43. konvoj humanitarne pomoći od 2004. godine, i išli smo od sela do sela, od kuće do kuće, da delimo humanitarnu pomoć - rekao je Gujon i dodao da je ranije bilo skoro zabranjeno da se priča o toj situaciji, da je ta istina, njena druga strana, nije našla odobravanje u Francuskoj i uopšte na zapadu.

Foto: Printscreen

- Danas možemo da govorimo o tome, da pričamo o toj humanitarnoj situaciji, o tim enklavama. Pošto to nije više aktuelna tema, teško je dopreti do medija na zapadu. Prošle godine smo imali jedan veliki uspeh, uspeli smo da jedna francuska televizija prikazuje naš dokumentarac od 52 minuta o Kosovu i Metohiji, o enklavama - naglasio je Gujon.

Gujon je rekao da su posle tog dokumentarca mnogi Francuzi postali donatori, i dodao da je sa 19 godina prvi put otišao na Kosovo, a da sada ide tamo kao otac dvoje dece.

Aleksandar Vasić je rekao da na Kosovu i Metohiji još uvek traju takozvana komandantska vremena, sledeće godine će biti 20 godina posle rata, posle bombardovanja, a sve sami komandanti OVK-a vladaju, i predsednik i premijer, i predsednik skupštine i dodao da ta komandantska vremena treba da prođu.

Povodom izjave Patrijarha Irineja Vasić je rekao da ćemo videti kako će i koliko Rusija moći da nam pomogne.

#Aleksandar Vasić

#Arno Gujon

#Kosovo

#Televizija Pink

'