AKTUELNO

Bivši premijer premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti izjavio je danas da je sadašnji premijer Aljbin Kurti naneo veliku štetu procesu dijaloga, i tako "zacementirao" novi status kvo koji je stvorio neizvesnost za budućnost.

- Nažalost, Kurtijeva vlada je nepovratno oštetila proces dijaloga, kao što je oštetila i mnoge druge procese. Zbog pogrešnih postupaka od početka njegovog mandata, danas više nema dijaloga o priznanju. Danas postoji dijalog samo za uspostavljanje Zajednice srpskih opština i za izbore u opštinama na severu da se predsednici Srpske liste vrate na čelo tih opština - rekao je Hoti a prenosi portal Reporteri.

On je ocenio da vlada u Prištini nema manevarskog prostora.

- Ovim pristupom, Kurtijeva vlada je nanela veliku štetu Kosovu, pošto je Kosovo od 2020. godine imalo saglasnost svojih saveznika o dijalogu samo radi međusobnog priznanja, zasnovanog na principima teritorijalnog integriteta i očuvanja unitarnog karaktera i ustavnog poretka Kosova. Ohridskim sporazumom Kurtijeva vlada je zacementirala novi status kvo, što je stvorilo neizvesnost za budućnost. Kurtijeva vlada trenutno nema manevarskog prostora - rekao je Hoti.

#avdulah hoti