AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u poseti Subotici, Paliću i Lovćencu.

13: 50 - Vučiću je uručena povelja počasnog građanina

Uz kratak osvrt na predsednikovu biografiju, ističe se: "Vučić je doprineo podizanju ugleda Subotice. Itekako je doprineo razvoju Subotice i Severno-bačkog regiona".

Predsedniku Vučiću je uručena povelja, nakon čega je usledio gromoglasan aplauz.

Vučić se našalio da je zamolio gradonačelnika Subotice da govori kratko i da ne zna kako bi izgledalo da je govorio dugo.

Foto: TV Pink Printscreen

- Onaj koji je trebalo da dobije, ne samo zajedno sa mnom, već umesto mene, zahvaljujući njemu je mnogo toga urađeno, je Ištvan Pastor - kazao je Vučić.

Kako kaže, imali su pre 10 godina hrabrosti da krenu u proces koji se mnogima nije dopao, a koji je sada deo istorije.

- Znao sam šta je trebalo da učinimo da pridobijemo poverenje naših sugrađana, Mađara, a danas smo došli do toga da svim srcem navijamo jedni za druge - naveo je Vučić.

Vučić kaže da je u Subotici bio 18 ili 19 puta, što nije učinio nijedan predsednik.

- Nismo malo uradili, ima onih koji će da oduzimaju i titule i zvanja, a ono što niko ne može da nam oduzme je ono što smo uradili - istakao je Vučić.

Vučić je govoreći o urađenim kilometrima pruge rekao da je Subotica naša veza sa srednjom Evropom.

Foto: TV Pink Printscreen

- Do Budimpešte ćemo od Beograda ići za 2 sata i 40 minuta. Napravićemo nešto novo, neviđeno na Horgošu - najavio je Vučić.

- Subotica je danas peti grad po veličini u Srbiji, pretekla je Leskovac, on je sada šesti. Vreme odlazaka iz Subotice je završeno, ovde zajedno mogu da žive i Srbi i Mađari i Hrvati i Bunjevci... - istakao je Vučić.

Kako kaže i kada se promeni vlast niko neće moći da oduzme ono što je urađeno.

- Počastvovan sam ovim priznanjem, a nadam se da sam i lično doprineo razvoju Subotice. Ovo mi je teret više na oba ramena, znam da ćemo još mnogo toga moći da uradimo za razvoj Subotice. Znam da mnogo toga možemo još zajednički da uradimo. Hvala vam na izuzetnom priznanju. Građanima Subotice čestitam praznik - kazao je Vučić i najavio izgradnju novog gradskog stadiona.

12:50 - Vučić stigao u Suboticu

Predsednik Vučić stigao je u Suboticu, gde je prisustvovao svečanoj sednici Skupštine grada povodom Dana Subotice.

Predsedniku će u okviru svečanosti biti uručena povelja počasnog građanina. Vučića je u sali dočekao gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, uz veliki aplauz prisutnih.

Foto: Printscreen Tanjug Video

Vučića su u Subotici dočekali građani, koji su hteli da se fotografišu sa njim.

11.30 - Predsednik Srbije u Lovćencu

Predsednik Vučić je, povodom početka nove školske godine, posetio Osnovnu školu "Vuk Karadžić" u Lovćencu kod Malog Iđoša, koja je dobila modernu Huawei IdeaHub tablu.

Vučića je ispred škole dočekao veliki broj građana i dece, sa kojima se pozdravio.

Pored predsednika Vučića, u poseti osnovnoj školi je i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Foto: TV Pink Printscreen

- Doneli smo odluku da uradimo kompletnu rekonstrukciju škole i uložimo veliki novac - rekao je Vučić i dodao:

Kazao je da je važno da se uradi u Malom Iđošu i kanalizacija i neophodni prečistači, kako bi građani mogli da žive pristojnije.

Od danas su plate medicinskim sestrama i prosvetnim radnicima za 5, 5 odsto veće.

Vučić je rekao da će minimalna zarada biti povećana i da će iznositi preko 400 evra i dodao da zna da to i dalje nije dovoljno.

- Ne smemo da stanemo, moramo da se razvijamo... Važno je da čuvamo mir za našu decu, da majke budu sigurne da će im deca biti bezbedna. Da razmišljamo kako da radimo i zaradimo više. Hoću da vam se zahvalim zato što ste razumeli državu i kada je državi teško. Hvala zato što vodite računa o svojoj državi, a država će pokušati vas da sluša - kazao je Vučić.

Huawei IdeaHub tabla je uređaj najnovije tehnologije koji koristi veštačku inteligenciju i najbolji alat za virtualne sastanke i višedimenzionalni video konferencijski sistem, što je pojašnjeno učenicima.

Predsednik Vučić je preko IdeaHub table razgovarao sa nastavnicom i decom u Krupnju, Pančevu, Petrovcu, Varvarinu, Negotinu i Merošini.

Vučić je poručio deci da uče marljivo i zahvalio se prosvetnim radnicima što ulažu rad i trud u obrazovanje onog najvrednijeg što imamo.

- Ljudi su rešili da poklone ove table, dobija ih 150 škola u Srbiji... Ovo je toliko daleko otišlo, deco da sve naučite - rekao je Vučić misleći na razvoj tehnoligije.

- Hvala svima što brinete o našoj deci, mi ćemo gledati da, koliko možemo, da učinimo da vi budete zadovoljniji primanjima u narednom periodu - poručio je predsednik Vučić nastavnicima.

Nakon što je predsednik Vučić upitao decu da li im još nešto treba, deca su odgovorila sat, te su se zajedno našalili koliko vreme sporo prolazi kada je potrebno.

Predsednik Vučić je zatim poželeo deci srećnu novu školsku godinu, te se uz osmeh zahvalio i Kinezima, koji su poklonili IdeaHub table.

Oni su odgovorili da će nastaviti da sarađuju sa Telekomom Srbija, ali i da će dati još tih 20 tabli.

Foto: TV Pink Printscreen

Vučić je na poklon dobio sliku sa motivima Lovćenca, vino i rakiju višnjevaču.

Program posete

U 11.30 u Lovćencu će biti održano uručivanje uređaja najnovije tehnologije - Huawei IdeaHub table Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" U 12.30 u Subotici se održava svečana sednica Skupštine grada povodom Dana grada Subotice i uručivanje povelje počasnog građanina predsedniku Republike Srbije. Na Paliću u 14.00 predsednik će obići novoizgrađeni Akva park U 14.15 počeće obraćanje predsednika

Osnovna škola "Vuk Karadžić" u Lovćencu

Početkom 19. veka počela je sa radom ova osnovna škola, kada se nastava odvijala na nemačkom jeziku, a današnji naziv škola nosi od 1990. godine, po čuvenom srpskom književniku i reformatoru - Vuku Karadžiću,navodi se na sajtu ove školske ustanove. Danas školu pohađa više od 300 učenika, raspoređenih u 16 odeljenja. Nastava se odvija u jednoj smeni, kao prvi strani jezik uči se ruski (od petog do osmog razreda), a kao drugi engleski jezik (za sve učenike). U školi radi trideset i jedan prosvetni radnik . Nastava se odvija na srpskom jeziku.

#Aleksandar Vučić