AKTUELNO

Danas se obeležava Međunarodni dan nestalih i sećamo se hiljada ljudi širom sveta kojima se u teškim, ratnim i kriznim okolnostima izgubio svaki trag. Ovim povodom direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije dr Petar Petković izjavio je da na Međunarodni dan nestalih Srbija još jednom potvrđuje svoju nedvosmislenu nameru da na svaki način doprinese rasvetljavanju sudbine osoba koje su nestale na Kosovu i Metohiji.

On je izrazio nadu, nakon što Priština prekine praksu brutalne političke zloupotrebe ovog pitanja, porodice koje i dalje tragaju za svojim najmilijima dobiti makar delimičnu utehu.

- Nažalost, poruke Aljbina Kurtija i njegovih posilnih i danas nam pokazuju koliko je Prištini malo stalo do obzira humanosti i stvarne normalizacije odnosa, već svako pitanje pa i potragu za 1.618 nestalih koriste za dnevno političku borbu, umesto da prestanu sa opstrukcijama primene Deklaracije o nestalim osobama što čine već četiri meseca- rekao je Petković.

On je podsetio sve da je Beograd, kako kaže, pokazao najveću moguću spremnost kada je reč o nastojanjima da se utvrdi sudbina nestalih ili pronađu njihovi posmrtni ostaci

- Priština je od nas tražila pretrage na 23 lokacije i pozitivno je odgovoreno je na sve zahteve. S druge strane, Beograd je tražio pretragu na 10 lokacija na Kosovu i Metohiji, ali je Priština pozitivno odgovorila na svega jedan zahtev. I to pokazuje jasnu sliku ko je spreman na saradnju kada je potraga za nestalima u pitanju, a ko ovu temu bezočno zloupotrebljava iznoseći neistine i laži - kaže Petković.

Prema njegovim rečima, rešavanje sudbine nestalih lica je stvar civilizacijske zrelosti jednog društva i kako kaže, Beograd nikada nije to pitanje tretirao drugačije nego kao etičko i duboko humano. Dodaje da Priština nikada nije iskreno želela da se pitanje nestalih reši, te da su konstantni pokušaji da se žrtve politički instrumentalizuju.

- Smatramo da je rešavanje pitanje nestalih jedan od preduslova pomirenja i prevazilaženja tegobnog nasleđa prošlih ratnih sukoba, i da je nehumano i neumesno da se ova tema, umesto za pomirenje, koristi za produbljivanje međuetničkog jaza na Kosovu i Metohiji i stvaranje novih podela – a Priština to permanentno čini, kaže on.

- U nadi da ćemo naredni Međunarodni dan nestalih dočekati uz postojanje konsenzusa da je pristojan i odgovoran odnos prema nestalima i pijetet prema bolu koji osećaju brojne porodice, bez obzira na njihovu nacionalnost, naša zajednička civilizacijska obaveza, još jednom apelujem na Prištinu da obustavi praksu politike zloupotrebe žrtava.

#Međunarodni dan nestalih

#Petar Petković