AKTUELNO

Navršilo se 20 godina od ubistva srpske dece u Goraždevcu, jednog od najvećih zločina od dolaska međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji. Međunarodne vlasti na Kosovu i Metohiji su, tvrdeći da ne postoje dokazi, obustavile istragu, a roditelji ubijenih sve manje veruju da će ubice biti otkrivene, ali ipak apeluju da se to dogodi.

Tada su albanski zločinci oduzeli oduzeli živote dva deteta i četvoro su radili. Pronađeno je 78 čaura, ali istraga je zvanično obustavljena 2010. godine. To je samo jedan od zločina koji nije kažnjen, a nije bilo ni reakcije međunarodnog faktora. Od njih se očekuje da sada reaguju na skandal na skandalima lažnog premijera Aljbina Kurtija u Severnoj Makedoniji.

Naime, Kurti je obišao sunarodnike u Severnoj Makedoniji u Tetovu i dočekan je od strane Bilala Kasamija, gradonačelnika Tetova, sa velikoalbanskim zastavama, zastavama tzv. Velike Albanije za vreme Hitlerovog perioda i Musolinijeve okupacije.

Oni su na neki način najavili formiranje Velike albanije, menjali su imena ulica, a najavljeno je, na neki način, narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Severne Makedonije.

Milovan Drecun, predsednik Skupštinskog odbora za KiM, rekao je za Pink da je prilikom te posete došlo do preimenovanja ulice iz Partizanske makedonske brigade, koja se borila protiv fašista, u ime Adema Demaćija koji je bio savremeni albanski ideolog i jedno vreme portpalol terorističke OVK, a kome je asistirao Albin Kurti.

- On je jednostavno i duhovi i intelektualni politički vođa i učitelj Aljbina Kurtija. Nastavljač je onoga što je Demaći hteo da uradite je da stvori, a hteo je da stvori Veliku Albaniju. To samo preimenovanje pokazuje koji je cilja. Ako je Adem Demaći glavni velikoalbanski ideolog terorističke OVK je ta udarna pesnica za sprovođenje tog velikoalbanskog plana. Onda je ta poseta dobila sasvim drugačiju dimenziju - kazao je Drecun i dodao:

Foto: TV Pink Printscreen

- Imate gradonačelnika Tetova koji kaže da je Kurti premijer svih Albanaca i ovaj to i te kako dobro prihvata, što znači da je njegova politička ambicija zaista da bude premijer, kako kažu, svih Albanaca. Imate Kurtijevu onda izjavu koji recimo pokušava da definiše spoljnopolitičku politiku Severne Makedonije i traži da se ona preusmeri, da se približi Albaniji i Kosovu i Bugarskoj, stranama na koje imaju teritorijalne pretenzije prema delovima Makedonije. I kada sve to pogledate, ovu ikonografiju koja je bila na tom velikom mitingu gde se pojavljuje karta Velike Albanije, gde se pojavljuju simboli teroritičke OVK, onda je potpuno jasna velikoalbanska politika koju Kurti jednostavno sprovodi u regionu.

Drecun na pitanje da li neko reaguje na sve to, kaže da Zapad, zvanično ćuti ne želeći da da značaj svemu tome.

- Čini mi se da je i posle ovog poteza veoma jasno svima, posebno Amerikancima da je Kurti postao glavni politički problem na Balkanu i da on zaista destabilizuje region. Naravno, Amerikancima su sad poprilično vezane ruke, jer su stvorili tu nazovi državu Kosovo, i ne mogu da odustanu od nje, i moraju na neki način da tolerišu Kurtija upravo zbog tih dugoročnih ciljeva. Oni se svode na to da lažnu državu Kosovo ubace u NATO i da ih ubace u Ujedinjene nacije. Zbog toga, čini mi se da značajnoj meri tolerišu ovakvo ponašanje Kurtija - istakao ej Drecun i dodao:

- Dakle, sada nema više nikakve dileme kada gledate šta Aljbin Kurti radi koji hoće da se nametne kao lider Albanaca u regionu. Kada čujete izjave novoizabranog albanskog predsednika koji otvoreno govori o ujedinjenju tih albanskih teritorija, onda je nekoliko stvari potpuno jasno. Prvo, velikoalbanski koncept i projekat uživa podršku nekih zapadnih država, jer on u geopolitičkom smislu treba da bude kontrateg srpskom činiocu na Balkanu.

A istovremeno, kako je rekao Drecun, kako se na zapadu smatra i Rusiji, jer srpski činilac je najznačajnija na Balkanu i treba ograničiti njegovu moć, njegov uticaj.

- Dakle, to je kontra teg za obuzdavanje Srbije. Drugo, teritorijalni integritet makedonske države se brani na Kosovu. Nažalost, izgleda da makedonski političari to ne uviđaju ili uviđaj, ali ne smeju sada ništa da kažu. Jer, dok god Srbija ne priznaje lažnu državu Kosovo, Makedonija ima šanse da opstane u ovoj u ovim sadašnjim granicama. Ako bi se desilo nešto drugo, da eventualno Srbija prizna Kosovo, neće se desiti, ali kažem kad bi se desilo, urušila bi se makedonska država - kazao je Drecun i dodao:

- Ovo što Kurti radi sada, ne samo vezano za Makedoniju, nego setite se da je pre neki dan imenovan, dakle sa juga centralne Srbije, Ragmi Mustafa za savetnika potpredsednika takozvane vlade u Prištini Besnika Bisljimija koji je istovremeno i glavni pregovarač u Briselu, a u opšte Priština ne skriva nameru da se nametne kao neko ko je zastupnik i ko ima prava da govori, da pregovara u ime Albanaca iz ove tri opštine juga centralne Srbije - Preševo, Bujanovac i Medveđa. Albanci te opštine posmatraju kao istočno Kosovo. Imali su onaj ilegalni referendum. Dakle, to jeste jedna velikoalbanska agenda. I ispostavlja se da čak ni članstvo u NATO Severne Makedonije, ni članstvo u NATO Crne Gore, ne garantuje teritorijalni integritet.