AKTUELNO

Oštra polemika u studiju TV Pink.

Nakon pokušaja predsedništva kosovskog parlamenta da obezbedi forum za sednicu na kojoj bi se doneo zakon o ukidanju Specijanog suda za ratne zločine OVK, pre dva dana obratio se brat kosovskog premijera i poslanik u kosovskoj skupštini, Daut Haradinaj koji je zapretio da će prvo hapšenje za Specijalni sud ponovo aktivirati nekadašnju Oslobodilačku vojsku Kosova.

Treba li ozbiljno da shvatimo ove pretnje?

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM, rekao je da nije poznato protiv koga će biti podignute prve optužnice, ali da se može pretpostaviti.

- Spisak ljudi na Dreničkoj grupi otkriva ko bi mogao da se nađe na optužnicama. S druge strane je Haradinajev klan. Tužilaštvo usmerava pažnju na komandnu odgovornost terorističke OVK. Mi smo dali organizacionu šemu, kako bi se utvrdilo ko treba da snosi odgovornost - rekao je Drecun za Pink.

Haradinaj je već oslobođen za neke zločine, pa, kako ističe Drecun, ne može opet da mu se sudi za isto.

- Pretpostavljam da će mu se suditi za Radonjičko jezero, a i Orahovačka grupa će se verovatno naći na optužnici. Naći će se i Sulejman Selimi zvani Sultan. Sačekao bih što se tiče imena, a treba da vidimo i kvalitet dokaza - rekao je Drecun.

Foto: TV Pink

Kako je dodao, nakon povratka Hašima Tačija iz SAD početkom oktobra, evidentna je promena stava prema sudskim većima i zauzimanje negativne pozicije, rekao je Drecun, pretpostavljajući da mu je neko u SAD "rekao da će se i on naći na optužnici".

- Usmerava delovanje svoje ilegalne tajne službe prema potencijalnim svedocima, što signalizira da ih je neko upozorio da će se vrh OVK naći na optužnici - kaže Drecun.

Advokat Goran Petronijević ističe da "nigde ne piše da je ovaj sud sud za OVK", već po svojoj nadležnosti može suditi svakome ko je počinio krivično delo u periodu od 01.01.1998. do 31.12.2000, a na teritoriji KiM ili je reč o krivičnom delu nad njihovim državljaninom.

Foto: TV Pink

- Sud može suditi svima, pa i Srbima. Vremenska odrednica pojačava činjenicu da će se pre svega suditi pripadnicima OVK - rekao je Petronijević.

Protiv inicijative osnivanja suda izjasnili su se brojni ambasadori, između ostalih ambasador SAD.

Drecun ističe, ne slažući se sa Petronijevićem, da će se u sudu suditi na osnovu izveštaja Dika Martija o zločinima OVK.

- Iskustvo nađe radne grupe govori da se ne razmatra procesuiranje bilo kog Srbina. Nema straha za srpki narod na KiM. Sudiće se pripadnicima terorističke OVK. Za ambasadore je ovo bio veliki šamar - rekao je Drecun, ističući da ga posebno brine izjava britanskog ambasadora koji je rekao da je inicijativa za osnivanje suda vrlo opasan potez.

- On nije ambasador, jer KiM nije država da bi on bio ambasador. On je izjavio da NATO i Evropa dobro znaju šta se dešavalo na KiM i voleo bih da nam zvanični London objasni kako to da su znali sve što se dešava i sve o počinjenim zločinima. Zašto su onda to prikrivali? Zašto su štitili zločince i kakvu su to pravdu delili? Setimo se Blera koji je bio glavni kreator NATO agresije na Srbiju i koji je imao ratno huškaške izjave - rekao je Drecun.

Dušan Janjić, direktor Foruma za međuetničke odnose, kaže da je loše što je Tužilaštvo vodilo sporove na način da su zločinci izbegli pravdu, te da je izjava Serža Bramerca "naknadna pamet".

Foto: TV Pink

- Izjava Dauta Haradinaja treba da zabrine kosovsku, srpsku i mešunarodnu zajednicu treba da zabrinu, jer će privremeni sud prerasti u trajni. I tu je drama, ne samo onih koji su neposredno na spsisku, već je reč o čitavoj nomenklaturi Kosova koja je iznikla na 1999. pa na ovamo. Sada su u pitanju vladari u svakom smislu. Pokušaj sa zakonom je kao u školi. Veče pre toga sam bio u Prištini sa najodgovornijim ljudima i ljudima iz tzv. ruske kancelarije, mada ja ambasadore nikada ne bih nazivao takozvanima - rekao je Janjić.

- Nego šta su? - zapitao je Drecun.

- Ako britanskog ambasadora na Kosovu naša institucija odlikuje za zasluge ekonomske saradnje... Ne bih da ulazim u propagandu - ističe Janjić.

- Država Srbija nije priznala samoproglašenu državu Kosovo i tamo ne mogu da budu ambasadori! - rekao je Drecun.

- Nije tačno. To je sud za ratne zločine i nije u tome stvar - rekao je Janjić.

- Stvar je u tome ko priznaje i ne priznaje samoproglašeno Kosovo - ističe Drecun.

- Hoćemo li da razgovaramo ozbiljno ili da ja izađem? Ja nisam parlamentarac. Hvala, doviđenja! Ja ne trpim... - reči su Janjića pre izlaska iz studija TV Pink.

Foto: TV Pink

Foto: TV Pink

- Ovo je sada iscenirano. Srbija i svaki Srbin ne priznaju samoproglašenu državu Kosovo i svako ko govori drugačije radi protiv ustava zemlje, čak ni govoreći da u Prištini postoje ambasadori. U Prištini ne postoje ambasadori jer Kosovo nije nezavisna država - istakao je Drecun.

#Dušan Janjić

#Kosovo

#Milovan Drecun

#Priština

'