AKTUELNO

Lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić proglasio je večeras pobedu njegove stranke u četiri od pet oština u kojima su danas održani lokalni izbori.

Vučić se zahvalio građanima koji su na demokratki način vrednovali rad i zalaganje i pokazili da nije medijska buka ono što ih rukovodi kome će da daju glas, već budućnost njihove dece.

- U Pećincima, to je sremski okrug, Vojvodina, blizu Beograda  SNS i SPS su odneli su 77, 71 odsto od ukupnog broja glasova, od važećih čak 79 odsto glasova. Naša lista će imati 28 odsto mandata. Drugolasirani DS - LSV ima 2,8 odsto i imaju 2 mandata. Rekordan uspeh, mislim da to do sada nije viđeno - rekao je Vučić.

Kako je dodao, u Pećincima je četiri od pet građana glasalo za SNS.

Kako je dodao, SNS je u Minonici izašao samostalno i osvojio 65,3 odsto glasova, odnosno 28 mandata, SPS - SRS- JS imaju šest mandata, a DS pet mandata.

- Osvojili smo veći broj glasova nego na prethodnim izborima - istakao je Vučić.

Foto: Tanjug

Govoreći o Negotinu naprednjaci su osvojili  70,53 odsto, a nisu prebrojani glasovi sa jednog biračkog mesta.

U Kostolcu je SNS je 62,5 odsto, a velika je borba za drugo mesto grupe građana "Iskorak" i DS koje imaju 10 odsto, a cenzus prelaze još i Dveri i stranka Milana Krkobabića.

Lider SNS je rekao da je on kriv za nešto lošiji uspeh naprednjaka u Negotinu i Kostolcu, jer u te gradove nije stigao da ode zbog drugih poslovnih obaveza.

- Veliko hvala građanima Srbije. Ne mogu da idem pred Makrona i Putina, a da kažem da nemamo povrenje ljudi. Oni su ovim pokazaili da žele kontinuitet marljive politike - rekao je Vučić i čestitao SPS, radikalima koji su postigli dobre rezultate.

- Ovo su rezultati koje niko nikada u Srbiji po proporcionalnom sistemu nije postigao. To jeste obaveza i odgovornost više, ali ćemo nastaviti da se borimo - istakao je Vučić i istakao je da ubedljiva pobeda SNS govori da običan narod niko ne može prevariti.

Vučić je zadovoljan rezultatima, ali kaže da će ta stranka morati još bolje da radi da bi sačuvala te brojke.

Kako je dodao, rezultat u Pećincima je pokazao da je Vojvodina očigledno postaje snažno uporište SNS, te da je zadovoljan snažnom konkurencijom u Dačiću i Šešelju u demokratskoj Mionici.

Foto: Tanjug

Šta će visoki stranački funkcioneri na 20 metara od biračkog mesta?

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je naveo da je bio je samo jedan mali incident u Popincima, gde niko nigde nije povređen.

-  Mislim da nadležni organi treba da preduzmu mere prema svima koji su u tome učestvovali.Ne znam šta su radili samo nisam video da ste to primetili na američkoj televiziji i na drugim televizijama – kako neko nije postavio pitanje šta rade visoki funkcioneri jedne stranke na 20 metara od biračkog mesta, znate da je to po zakonu zabranjeno. Šta radite tamo u osam ujutru? Svakome je jasno da ste došli da isprovocirate nešto. I to ste došli u mesto gde znate da SNS dobija 90 odsto glasova, ne bi li došlo do lupanja kutija ili do ne znam čega...Nešto pretite mašete i onda dolazi do neprimerene reakcije sa druge strane i to osuđujem, ali tu se ništa strašno nije dogodilo, ali nadležni treba da preduzmu mere – rekao je Vučić.

Borićemo se i dalje za sve građane Srbije

- Veoma smo zadovoljni ovim rezultatima. Ovi brojevi su za nas pomalo neočekivani. Radili smo i borili se u tim sredinama. Medijskom halabukom se svakako to nije postizalo, već samo odgovornim radom. Pokazali smo da nas je briga za siromašne krajeve u Srbiji. Ne borimo se za kasu, stalo nam je do svakog mesta i sela u Srbiji. Borimo se za svakog građanina. Borićemo se za svakog građanina u Istočnoj Srbiji, tu su i Knjaževac, Sokobanja, Zaječar - rekao je predsednik Vučić.

Kako je rekao, očekuje još veće poverenje u SNS u narednom periodu.

- Obećali smo i da ćemo dovoditi investitore u Mionicu. Kad to uradimo, verujemo da će poverenje u SNS biti još veće. Veliko hvala građanima Srbije! Ne mogu da idem pred Makrona i Putina a da nismo jaki u Pećincima, Negotinu i Kostolcu. Zahvaljujem se politici marljivih ljudi. Čestitam i SPS-u gde su išli i gde nisu išli sa nama, kao i drugim strankama na dobrim rezultatima. Hvala svim članovima SNS na marljivosti, trudu, energiji koje su davali sve ovo vreme. Borićemo se i dalje za sve građane Srbije - poručio je predsednik Srbije.

Zašto ne kažete da se skupila lopovska koalicija?

Vučić je na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanja novinara u vezi kritika poslanice EP Tanje Fajon na tok izbora upitao što se neko toliko uzbuđuje oko izjava jedne psolanice EP.

Kako je rekao tamo ima mnogo poslanika, a takođe zašto i ne upitaju Fajon zašto Srbi u Sloveniji ne mogu da budu nacionalna manjina i da vide da im kaže kada će na to pitanje odgovoriti.

Na konstataciju novinara da je stranka Vuka Jeremića podržala kandidaturu Dragana Djilasa za gradonačelnika Beograda Vučić je rekao "to je mnogo važna vest".

Predsednik SNS je naveo da je u pitanju koalicija svih tih ljudi iz DS koji su se podržali i dodao da je bivši član podržao bivšeg člana DS, takođe i bivši službenik DS i to je sada "strašna vest".

On je na pitanja u vezi toga da je predsednik PSG Saša Janković imao svoj komentar na današnje izbore i izneo kritiku rekao da na to nema šta da kaže jer neko ne poštuje skoro 80 odsto osvojenih glasova.

Političkim protivnicima je poručio da treba da poštuju volju građana i pitao što se nisu kandidovali na svim ovim izborima.

- Zašto ne kažete da se skupila lopovska koalicija? - pitao je predsednik misleći na Jeremića, Đilasa i Jankovića.

Vučić je dodao da se na taj način ne poštuje tako nedvosmislena poruka građana i još im se poručuje da nisu u pravu.

-Mislim da građani to umeju da ocene, naglasio je predsednik SNS i Srbije.

Lider SNS je podsetio da su ti isti pričali i da su predsednički izbori pokradeni, a izgubili su ih sa 40 odsto razlike, lagali, iznosili izmišljotine, a samo 14 dana nakon toga je na ponovljenim predsedničkim izborima na više mesta dobio 20 do 30 i više odsto glasova nego u prvom krugu, a neki od njih i 50 odsto manje nego na prethodnom izjašnjavanju građana.

Podsetio je i da su nakon tri meseca i priznali da je predsedničke izbore dobio pošteno voljom građana Srbije.

Foto: Tanjug

On je čestitao političkim oponentima rezulate izbora, ali i naveo da će oni koji nisu svoje cipele "nigde ukaljali" pokušati na sve načine da se dočepaju para iz velike, pune beogradske kase, pa da nastave da kradu kao što su to i ranije činili.

Vučić se osvrnuo i na predizbornu atmosferu i razne napise i nazive po medijima pa i one gde su zajedno na listi bili SPS i SRS u Mionici i gde je ta koalicija nazivana "crveno - crnom".

Lider naprednjaka je rekao da tek tako nazivaju ljude nekim imenima pa zapitao zašto onda i tu koalicija koja se najavljuje ne nazivaju "žuto - riđa" koalicija ili, kako je u narodu popularno nazvana - "lopovska koalicija".

#Aleksandar Vučić

'