AKTUELNO

Ministarska Kuburović rekla je da su pre dva dana Mladića posetili lekari iz Srbije te da će se na osnovu njihovog izveštaja uputiti dopis Mehanizmu.

Ministarska pravde Srbije Nela Kuburović posetila je danas generala Ratka Mladića u pritvorskoj jedinici u Hagu, gde je prethodno prisustvovala ceremoniji zatvaranja Haškog tribunala.

Ona je za medije rekla da su Mladića pre dva dana posetili i lekari iz Srbije te da će se na osnovu njihovog izveštaja uputiti dopis Mehanizmu, koji nastavlja posao tribunala, da se Mladiću odobri privremeno puštanje na slobodu i lečenje u Srbiji.

Početkom oktobra Vlada Srbije je dala garancije za Mladićevo puštanje na privremenu slobodu radi lečenja, a na zahtev Mladićeve porodice i branilaca, međutim Tribunal tom zahtevu nije udovoljio.

Foto: Tanjug AP

Haški triunal je Mladića 22. novembra prvostepenom presudom osudio na doživotni zatvor zbog zločina u BIH, a očekuje ga drugostepeni postupak pred Mehanizmom po žalbi koju je najavila njegova odbrana.

U pritvoru Haškog tribunala je od maja 2012, pošto je uhapšen nakon skoro 12 godina skrivanja.

Njegova porodica i advokati nepredikno apeluju da mu se odobri lečenje na slobodi jer u pritvorskoj jedinici u Hagu nema adekvatnu negu.

#Međunarodni sud pravde u Hagu

#Nela Kuburović

#Ratko Mladić

'