AKTUELNO

Snage Kfora sa opremom sa razbijanje demonstracija postavile su novi kordon nedaleko od zaštitne ograde ispred zgrade lokalne samouprave u Zvečanu, a američki Kfor stigao je i u Leposavić kao pojačanje.

Od četvorice uhapšenih Srba, dvojica su i dalje u policiji i prebačeni su u južni deo Mitrovice. Iz bolnice su potvrdili da ima najmanje 50 povređenih Srba, dok je Kfor saopštio da je povređeno 30 njihovih pripadnika. Jedan od teže povređenih, Dragiša Galjak i dalje je na intenzivnoj nezi i u teškom stanju.

Zaposleni i građani mirno stoje ispred ograde koju su postavili pripadnici Kfora.

23.07 - Manastir Dečani: Protesti Srba nisu protiv Kfora, već protiv kosovske policije i uzurpacije srpskih opština

Bratstvo manastira Visoki Dečani je u današnjem saopštenju istaklo da jučerašnji incidenti u kojima su povređeni Srbi i pripadnici italijanskog kontigenta Kfora nisu bili usmereni protiv Kfora i italijanske vojske, već protiv nasilne okupacije opštiina na severu Kosova od strane teško naoružane tzv. kosovske policije.

Manastir Visoki Dečani je već 24 godine pod zaštitom Kfora, prvenstveno od strane italijanskih vojnika.

"Izražavamo našu srdačnu zahvalnost na ovoj zaštiti, jer bez nje ne bismo mogli normalno da živimo usred četiri posleratna napada ekstremista i teških uslova sa kojima se suočavamo 24 godine, od oružanog sukoba na Kosovu 1999. godine", navodi se u saopštenju.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Podseća se da je italijanska vojska 2005. godine odlikovana najvišim odličjem Srpske pravoslavne crkve, medaljom Svetog Save, kao priznanjem za njihov značajan doprinos u zaštiti pravoslavnih mesta na Kosovu od uništenja.

"Želimo da istaknemo da nedavni nesrećni nasilni incidenti tokom protesta na severu Kosova ne smeju da utiču na istorijski jake odnose srpskog i italijanskog naroda. Među povređenima u jučerašnjim protestima bili su i lokalni Srbi i italijanski vojnici.Ovo nije bio protest protiv KFOR-a, već protiv nasilne okupacije opština na severu Srbije od strane teško naoružane kosovske policije", ističe se.

Dodaju da je italijanska vojska do danas dala značajan doprinos mirovnim naporima na Kosovu, štiteći srpski i druge ugrožene narode, omogućavajući povratak mnogih raseljenih lica i čuvajući najznačajnije srpske pravoslavne manastire.

"Najoštrije osuđujemo svako nasilje, pozivamo na mir i dijalog i upućujemo naše molitve za brzi oporavak svih povređenih. Potvrđujemo našu posvećenost saradnji sa KFOR-om i svim pojedincima dobre volje da zaštitimo naš narod u veoma nestabilnim uslovima koje doživljavamo na Kosovu", navoodi se u saopštenju bratstva manastira Dečani.

20.20 - Saopštenje Srpske liste

Nakon saznanja da se u medijima pojavila informacija da je večeras na vojnike KFOR-a bačena nekakva eksplozivna naprava u neposrednoj blizini zgrade opštine Zvečan, predstavnici Srpske liste su se odmah uputili na lice mesta i u razgovoru sa predstavnicima KFOR-a na terenu saznali da je u pitanju najverovatnije petarda.

Srpska lista poziva građane da ne ugrožavaju bezbednost vojnika Kfora, jer svako ko to radi, radi protiv interesa srpskog naroda.

19.20 - Na Jarinju uspostavljen teretni saobraćaj u pravcu ka KiM

Na administrativnom prelazu Jarinje oko 18.20 ponovo je uspostavljen teretni saobraćaj u pravcu ka KiM, koji je ranije danas bio obustavljen.

Saobraćaj teretnih vozila na Jarinju bio je obustavljen danas oko 13 sati.

Kako kamionima nije bio omogućen prelazak administrativne linije, formirala se kolona.

Teretni saobraćaj iz pravca KiM se sve vreme odvija nesmetano, kao i putnički saobraćaj u oba pravca.

19.00 - Prećeno Srbima u Lipljanu, polomljen jarbol i odneta zastava

U Lipljanu su se sinoć i protekle noći dogodila dva incidenta. Najpre je prećeno Srbima koji su se okupili u jednoj od lokalih prodavnica, a zatim je tokom noći skinut jarbol, isečena i odneta zastava Srpske pravoslavne crkve koja se vijorila u dvorištu hramova Svetih Flora i Lavra i Vavedenja Presvete Bogorodice.

Zastava Srpske pravoslavne crkve koja je bila postavljena na zvonaru u crkvenom dvorištu u Lipljanu je noćas odneta, a jarbol je polomljen.

18.45 - Načelnik Generalštaba obišao deo preventivno raspoređenih snaga Vojske Srbije

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišao je sa najbližim saradnicima deo snaga Vojske Srbije koje su preventivno razmeštene, posle odluke predsednika Republike da se stepen borbene gotovosti podigne na najviši nivo.

General Mojsilović je tokom obilaska sagledao razmeštaj jedinica i organizaciju života i rada na matičnim i izdvojenim lokacijama i uverio se da su pripadnici Vojske Srbije spremni, motivisani i potpuno obučeni da brzo i odlučno izvrše sve zadatke koji se pred njih postave.

Izražavajući zadovoljstvo zatečenim stanjem, borbenim moralom i rešenošću vojnika i starešina, koji su kao i mnogo puta do sada pokazali da se na njih uvek može računati, načelnik Generalštaba je poručio da će Vojska Srbije učiniti sve što je u njenoj moći da bude u funkciji mira i bezbednosti građana Srbije, navodi se u saopštenju.

18.20 - Oglasio se Stoltenberg o situaciji na KiM

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da će NATO na KiM poslati još 700 vojnika.

"Preduzimamo ovaj korak kako bi se osiguralo da Kfor ima snage i mogućnosti koje su mu potrebne da izvrši svoj mandat", rekao je Stoltenberg.

18.05 - SAD zabranile posete zvaničnika iz Prištine

Kako nezvanično saznaje Javni servis, SAD su zabranile sastanke i posete prištinskih zvaničnika Americi.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer ranije je izjavio da SAD imaju dva zahteva od tzv. Vlade Kosova - da ne insistira da gradonačelnici rade iz opštinskih zgrada i da se policajci povuku iz tri zgrade opštine na severu.

"Moram da kažem da u ovom trenutku SAD nemaju mnogo entuzijazma da reaguju na neke interese Kosova, poput angažovanja sa nepriznatim zemljama, ili aktivnog rada na unapređenju Kosova na evroatlantskom putu. Veoma nam je žao što je situacija došla do ovoga, ali moram da budem iskren, takva je situacija. Nadamo se da će premijer Kurti poslušati naš savet i odmah preduzeti korake za smanjenje tenzija na severu”, rekao je Hovenijer.

17.50 - Polomljen jarbol i odneta zastava SPC iz dvorišta crkve u Lipljanu

Tokom noći nepoznati počnioci skinuli su jarbol, isekli i odneli zastavu srpske pravoslavne crkve koja se nalazila u dvorištu crkve Svetih Flora i Lavra i Vavedenja Presvete Bogorodice u Lipljanu, naveo je za Kosovo onlajn crkvenjak Jovica Mirić.

Mirić objašnjava da je kada je došao na posao u 7.55 časova zatekao policijsku jedinicu u dvorištu crkve.

"Oni su to preko noći uradili, ne samo u Lipljanu, već i u Gračanici. To je bilo sve organizovano. Zbog čega, pitao sam policiju tokom uviđaja. Šta se ovo dešava", kazao je Mirić.

On dodaje da nadzorne kamere ne rade, ali da očekuje da se snimak pojavi na društvenim mrežama.

Zastava SPC biće ponovo postavljena do petka, dodao je Mirić.

17.25 - SAD traže povlačenje policajaca iz zgrada opština

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da SAD imaju dva zahteva od tzv. Vlade Kosova - da ne insistira da gradonačelnici rade iz opštinskih zgrada i da se policajci povuku iz tri zgrade opštine na severu.

"Ne razumemo zašto se alternativne lokacije, ili druge javne zgrade, ne mogu koristiti za obavljanje svojih funkcija", rekao je Hovenijer.

„Smatramo da je prisustvo kosovske policije u zgradama, koje je nasilno ušlo, veoma izazovno, pa smo zatražili od Vlade da povuče policiju iz ove tri opštinske zgrade“, rekao je američki diplomata.

Prema Hovenijeru, preduzimanje ove dve akcije će pomoći u smanjenju tenzija.

17.00 - Hovenijer: Prva sankcija za Prištinu

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da je "otkazivanje učešća Kosova u vežbi "Defender Evropa 2023", prva posledica za Vladu Kosova koja je odbacila pozive Vašingtona da eskalira situaciju na severu"

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je 26. maja da će akcije Vlade Kosova u severnim opštinama imati posledice po bilateralne odnose.

16.45 - U Leposaviću još traje protest

U Leposaviću protest nije završen, kao što je to slučaj u Zvečanu i Zubinom Potoku. U toku noći ispred opštine su dežurali građani Leposavića, a pretpostavlja se da će tako biti i večeras.

Građani su i dalje ispred opštine i njih od pripadnika Kfor-a dele barikade na koje su okačene srpske trobojke. Protest protiče bez incidenata. Pretpostavlja se da je tzv. gradonačelnik Ljuljzim Hetemi i dalje u opštini. Sa druge strane, protesti u Zvečanu i Zubinom Potoku završeni su oko 16 časova, gde će se narod ponovo okupiti sutra u jutarnjim časovima.

16.20 - Završen mirni protest Srba u Zubinom Potoku, biće nastavljen sutra ujutru

Protest Srba u Zubinom Potoku završen je danas oko 16 časova, izjavio je Tanjugu Milija Biševac iz Građanske inicijative "Zubin Potok", koji je najavio da će se narod opet okupiti sutra u jutarnjim časovima.

Prema njegovim rečima, današnji protest u Zubinom Potoku protekao je mirno. Srbi u Zubinom Potoku imaju iste zahteve kao i oni iz Zvečana i Leposavića - da se tzv. Specijalne jedinice kosovske policije Kosova povuku iz opština i da novoizabrani gradonačelnik ne dolazi u opštinu.

Gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećiri danas nije došao na posao. Zgradu opštine Zubin Potok obezbeđuju pripadnici Kfora, dok su kosovski policajci unutra. Prethodno je nekadašnji predsednik Skupštine Opštine Zvečan, Srđan Milosavljević, izjavio da će i građani Zvečana svakodnevno protestovati od jutarnjih sati do 16 časova, sve do ispunjenja zahteva.

Foto: KOSOVO-ONLINE.RS

16.10 - Uhapšena trojica muškaraca zbog paljenja srpske zastave u Gračanici

Trojica muškaraca uhapšena su danas pod sumnjom da su u ranim jutarnjim satima zapalili zastavu Srbije pored spomenika Milošu Obiliću u Gračanici.

Osumnjičeni se terete za delo uništenja ili oštećenje imovine.

"Po dobijanju informacija o oštećenju zastave u Gračanici, za koju se sumnja da je nastala u ranim jutarnjim satima, policija je odmah pokrenula uviđaj koji je rezultirao identifikacijom i hapšenjem trojice osumnjičenih", navodi se u saopšetnju tzv. kosovske policije.

16.00 - Peter Stano: Dijalog Beograda i Prištine nije mrtav

Dijalog Beograda i Prištine nije mrtav i sada još intenzivnije radimo na pronalasku rešenja u okviru dijaloga, rekao je danas novinarima u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano.

On je rekao sve članice i tela Evropske unije (EU) osuđuju incidente i pozivaju obe strane na deeskalaciju, zbog čega visoki predstavnik EU Đozep Borelj razgovara saobe strane.

15.35 - Američki Kfor stigao kao pojačanje u Leposavić

Njihovi vojnici pridružili su se pripadnicima italijanskog kontigenta koji se nalaze ispred zgrade opštine.

Predstavnici Srba bivši gradonačelnik Leposavića Zoran Todić, član Predsedništva Srpske liste Slavko Simić i načelnica Opštinske uprave Radmila Vukićević preneli su novinarima da su im iz Kfora rekli da su pojačali prisustvo "poučeni jučerašnjom situacijom u Zvečanu".

15.20 - Komanda združenih snaga NATO u Napulju saopštila je da je počelo raspoređivanje dodatnih snaga na KiM kao podrška snagama KFOR-a

"NATO raspoređuje dodatne snage na Kosovu, kao odgovor na nedavne nemire i ranjavanje 30 pripadnika snaga NATO-a za Kosovo. NATO je naredio raspoređivanje Operativne rezerve svojih snaga (ORF) za zapadni Balkan, koje su bile u sedmodnevnoj pripravnosti", navodi se u objavi Komande združenih snaga na Tviteru.

Dodatnom multinacionalnom bataljonu rezervnih snaga naređeno je da smanji svoj status pripravnosti za raspoređivanje od četrnaest dana na sedam dana, kako bi bili spremni da pojačaju KFOR ako bude potrebno.

„Raspoređivanje dodatnih snaga NATO-a na Kosovu je razborita mera da se obezbedi da KFOR ima sposobnosti koje su mu potrebne da održi bezbednost u skladu sa našim mandatom dobijenim od Saveta bezbednosti UN. Želim da pohvalim KFOR što je preduzeo brze, uzdržane i profesionalne akcije, kako bi se zaustavili nemiri i spasili životi. Nasilje mora da prestane i sve strane moraju prestati da preduzimaju radnje koje podrivaju mir u svim zajednicama na Kosovu“, izjavio je komandant Komande združenih savezničkih snaga u Napulju admiral Stjuart Manč.

15.00 - Na Jarinju obustavljen teretni saobraćaj u pravcu ka KiM

Kamioni se ne propuštaju da pređu administrativnu liniju od 13 časova, zbog čega se formirala duža kolona kamiona.

Saobraćaj iz pravca tzv. Kosova nesmetano se odvija i kamionima je dozvoljen prelazak preko administrativne linije.

Putnički saobraćaj se za sada nesmetano odvija u oba pravca.

Foto: Tanjug AP/AP Photo

14.45 - Austrija osuđuje nasilje na KiM i povećava bezbednosne mere za svoje vojnike u Kforu

Ministarka odbrane Austrije Klaudija Taner osudila je danas nasilje na severu Kosovu i pozvala dve strane na deeskalaciju.

"Zbog geografske blizine Austrije posebno smo zainteresovani da se ceo Balkan razvija mirno i stabilno. Austrija je sebi postavila za cilj da podrži države Zapadnog Balkana na putu u EU i u neutralisanju svih mogućih negativnih uticaja. Posebno na Kosovu je povećanje bezbednosno političke stabilnosti apsolutno važno i zato pozivam obe strane na deeskalaciju", poručila je Taner u saopštenju Ministarstva odbrane.

Austrija trenutno učestvuje u misiji Kfor sa 273 vojnika. U saopštenju Ministarstva odbrane se ističe da u prošlom nasilju nisu povređeni austrijski vojnici.

Austrijski kontingent, kako se navodi, povećao je bezbednosne mere i prati dalji razvoj situacije sa oklopnim vozilima i odgovarajućom ličnom bezbednosnom opremom. Ministarstvo podvlači da je prioritet vojnika Kfora da doprinesu deeskalaciji situacije i stvaranju bezbednog okruženja, kao i slobode kretanja za sve.

14.30 - Generalna sekretaka OEBS: Oštro osuđujem nasilje na severu Kosova

Generalna sekretarka OEBS Helga Marija Šmid ošto je osudila nasilje koje se juče dogodilo na severu Kosova.

Šmid je na Tviteru svim povređenima poželela brz oporavak.

"Oštro osuđujem akte nasilja koji su se desili na severu Kosova. Želim potpuni oporavak svima koji su povređeni, kako vojnicima Kfora, tako i civilima. Ključno je dati prioritet dijalogu i tražiti mirna rešenja za ceo region", napisla je Šmid.

14.15 - Milosavljević: Ako ne budu oslobođeni Petrović i Obrenović organizovaćemo još masovnije mirne proteste

Bivši predsednik Skupštine opštine Zvečan Srđan Milosavljević rekao je da će se građani i sutra još masovnije okupiti u opštinama na severu da mirno izraze nezadovoljstvo ukoliko iz pritvora ne budu pušteni privedeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović.

Foto: Pink.rs

Takođe, on je naglasio da će protest biti nastavljen ukoliko se iz opština sa srpskom većinom ne povuku specijalne jedinice Rosu i novi gradonačenici ne napuste zgrade opština.

"Kao što svi ovde vidite iza mene i ispred vas ovo danas je jedan miran protest naših građana, a takav je bio i juče. Nažalost, nekome nije odgovaralo da taj protest bude miran do kraja. Mi kao građani opština sa srpskom većinom ne želimo tenzije već želimo mir. Nekom drugom očito odgovara da pravi haos i da unosi nemir na naše prostore", rekao je Milosavljević medijima na protestu u Zvečanu.

Dušana Obrenovića su juče prilikom hapšenja u Zvečanu i sprovođenja u pritvor kosovski policajci brutalno pretukli, a njegovom advokatu ne dozvoljavaju da dokumentuje povrede.

14.07 - Srbi stavili trobojke na bodljikave žice

Okupljeni građani koji u Leposaviću već drugi dan mirno protestuju zbog prisustva pripadnika kosovske policije i nelegitimno izabranog gradonačelnika Ljuljzima Hetemija okačili su srpske zastave na barikade sa bodljikavom žicom koje je ispred zgrade opštine postavio Kfor.