AKTUELNO

Predrag Jeremić, urednik informative portala Pink.rs, govoreći o odlaganju kontraofanzive Ukrajine kaže da ocene koje dolaze o stanju na terenu nisu prave i da se ne zna da li je ona odložena ili je neće ni biti.

Jeremić kaže da je sigurno to da ukrajinskoj strani fali naoružanja, iako ga dobijaju sve vreme.

- Očigledno je da svo naoružanje koje dolazi nije dovoljno da bi kontraofanziva Ukrajinaca otpočela. Pitanje je i da li imaju dovoljan broj vojnika - izjavio je Jeremić za TV Vesti.

Prema njegovim rečima, ruska strana na liniji fronta sada ima 300.000 vojnika i 200.000 u rezervi.

- Ukrajinska strana ima 700.000 ljudi pod oružjem, pitanje je koliko je od tog broja vojno sposobno. Informacije su takve da Ukrajina za tu kontraofanzivu može da računa na nekih 80.000, ali opet za kontraofanzivu trebaju i avioni, koji očigledno fale ukrajinskoj strani - ocenio je Jeremić.

Foto: TV VESTI Printscreen

On je rekao da zapadu i Sjedinjenim Američkim Državama odgovara duži rat, jer misle da tako sve više slabe rusku stranu.

- Očigledno je da se Rusija već duže vremena pripremala za tu specijalnu vojnu operaciju - kazao je Jeremić.

11 PAKET SANKCIJA

Govoreći o uvođenju novih sankcija Rusiji urednik informative portala Pink.rs kaže da će i posle njih Rusija nastaviti da funkcioniše.

- Sankcije su se odrazile kako na EU, tako na Rusku Federaciju, ali mislim manje na Rusiju, nego na Evropsku Uniju i druge zemlje Evrope koje nisu u sastavu Unije... Svi smo zavisili od trgovine sa Rusijom, pa i Srbija. Da li će novi paket sankcija imati uticaja? Mislim da nekog značajnog ne, da bi Rusija oslabila u toj meri da bi krenula da stagnira - izjavio je Jeremić i dodao:

Svi zahtevi koje sada EU radi protiv Rusije su direktni zahtevi Sjedinjenih Američkih Država koja se sa Rusijom obračunava preko Ukrajine i Evropske Unije.

Jeremić je istakao i da ne veruje da neko može Kinu da uslovljava sa kim će da trguje i da li će to biti i Rusija.

Foto: TV VESTI Printscreen

- Kina je jedna od tri ekonomske sile, ako ne možda već i prva, tako da ne verujem da će neko moći da ih uslovljava - naveo je Jeremić.

On je naglasio da bi sankcije pogodile slabu Rusiju, ali da to nije ova koja je ušla u specijalnu vojnu operaciju.

VAGNER

Govoreći o uticaju vojne grupe Vagner u Ukrajini Jeremić je rekao da to nisu neki divljaci plaćenici, već kontrolisana vojna grupa, koja dobija naoružanje i uputstva od Moskve.

- Oni ne raspolažu tolikim brojem vojnika da bi bili neka ozbiljna armija. To su jurišnici koji učestvuju u čišćenju gradova, a ne velikih porvšina - rekao je Jeremić.

Upitan da li bi ih trebalo proglasiti terorističkom grupom Jeremić je rekao da bi isključio tu mogućnost.

- To je jedinica koja je podređena ruskoj vojsci, koja je nastala od biznismena koji je formirao tu jedinicu - ocenio je Jeremić i uporedio ih sa OVK koja je bila teroristička, rekavši da to i Vagner nije isto, jer tu grupu čine Rusi, uglavnom bivši zatvorenici.

Foto: TV VESTI Printscreen

DALEKO SMO OD MIROVNIH PREGOVORA

Upitan da li je kraj specijalne operacije blizu Jeremić je ocenio da smo daleko od mirovnih pregovora.

- Nadam se da će se krajem godine sesti za neki sto... Videćemo i koliko će Evropa ovim ratom biti osakaćena i izmučena, možda više neće morati da sluša SAD i možda će se krenuti u neke razgovore - zaključio je Jeremić.