AKTUELNO

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je povlačenje ruskih trupa iz Sirije. Svoju odluku obrazložio je time da su Moskva i Damask nakon dvogodišnje kampanje uništile Islamsku državu.

Da li je Islamska država zaista uništena ili je samo oslabljena pitali smo profesora Fakulteta bezbednosti Zorana Dragišića i vojnog analitičara Aleksandra Radića koji smatraju da je rano slaviti pobedu nad borcima ID.

- Za sada to ni iz daleka ne izgleda kao pobeda. Rusija već dugo traži izlaznu strategiju, kako da napusti Siriju. Sve te priče o tome da je Islamska država pobeđena, da je rat u Siriji okončan, Irak je pravio paradu povodom pobede, a ja se bojim da su počeli prerano da slave – rekao je Dragišić.

On je ocenio da je Islamska država pretrpela ozbiljne gubitke na terenu, ali da je reč o jednoj vrlo opasnoj organizaciji koja se lako može transformisati u nešto drugo - možda opasnije od ovoga što smo imali.

- Priča o pobedi je politička priča i dobar razloig da se Rusija povuče iz Sirije na jedan častan način – kaže Dragišić.

Prema njegovim rečima, rano je svoditi bilans ruske intervenicje u Siriji. - Mislim da je više izgubila nego što je dobila, uspela da pokvari odnos sa najvećim svetskim silama – Amerikom i vodećim zemljama EU – zaključio je Dragišić.

Foto: Printscreen

Vojni analitičar Aleksandar Radić takođe smatra da je smao stvorena atmosfera da pobede nad Islamskom državom.

Podsetio je i da su se ruske snage samo delimično povukle iz Sirije, što je više puta ranije nagoveštavano.

- Ako pratimo evropske izvore postojao je plan da angažovanje ruskih snaga traje samo nekoliko meseci, pa je taj rok produžen do decembra 2016. godine, a sada imamo novi rok za samanjenje prisustva ruskih snaga u Siriji do kraja ove godine – ukazao je Radić.

On je istakao da će u Siriji ostati dve ruske baze - avijacija i pomorske snage.

- Povlačenjem treba da se pokaže da Rusija neće imati noseću ulogu u ofanzivnim dejstvima kao do sada. Treba imati u vidu rad ruskih oficira na osposobljavanju sirijske vojske, kao i da su tamo stigle ogromne količine naoružanja i vojne opreme – dodao je Radić.

#Islamska država

#Pink

'