AKTUELNO

Put Srbije ka članstvu u EU, kao i ka standardima koje treba da ispunimo, jeste pravi put, i veoma mi je drago što se danas otvaraju dva nova poglavlja, izjavila je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

"Ponosna sam na Vladu i podržavam napore ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović na tom putu", izjavila je Mihajlović na konferenciji Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) "Peto prolazno vreme - petom brzinom u reforme".

Srbija bi, pak, do trenutka dok ne postane članica EU, morala da iskoristi i razne strateške sporazume koje ima sa drugim nečlanicama EU, smatra Mihajlović. "Do trenutka dok ne postanemo članica, sve ono što je dobro i u interesu je Srbije, a tiče se ekonomije, rasta izvoza i višeg bruto domaćeg proizvoda, moramo da iskoristimo", izjavila je Mihajlović.

Ministarka pravde Nela Kuburović navodi da danas ne bismo imali ni otvaranje ova dva poglavlja da je nedostatak reformi u oblasti pravosuđa bio kočnica za otvaranje većeg broja pogavlja. Pogavlje 23 koje se tiče pravosuđa je, prema njenim rečima, možda i najvažnije, zato što se poslednje zatvara i što se sve reformske aktivnosti kroz druga poglavlja, mere upravo onim što ćemo ostvariti kroz to poglavlje. "Srbija će nastaviti da preduzima sve mere u oblasti Akcionog plana za pogavlje 23 i verujemo da ćemo u naredna dva kvartala 2018. ispuniti sve one aktivnosti sa kojima smo kasnili", izjavila je ministarka Kuburović.

Foto: Beta

Srbija će danas na Međuvladnoj konferenciji u Briselu otvoriti još dva poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU - poglavlje 6 koje se bavi pravom privrednih društava i poglavlje 30 o ekonomskim odnosima sa inostransvom.

#EU

#Nela Kuburović

#Poglavlje

#Zorana Mihajlović

'