AKTUELNO

Članovi Vlade Republike Srbije na današnjoj sednici usvojili su paket mera koji je dogovoren na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Srbima sa Kosova i Metohije u četvrtak, 13. aprila u Raški.

Vladi Srbije je bilo važno da se, zbog posvećenosti boljem životu Srba na Kosovu i Metohiji, ove mere usvoje što pre, te je sednica zakazana u najkraćem roku.

1. Republika Srbija zahteva hitnu reakciju međunarodne zajednice kako bi Privremene institucije samouprave u Prištini (u daljem tekstu: PIS u Prištini) momentalno prekinule kršenje sporazuma o registarskim tablicama i omogućile potpunu i ničim ometanu slobodu kretanja Srbima čija vozila koriste legalne i legitimne registarske tablice Republike Srbije. U cilju zaštite ovog neotuđivog ljudskog prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva, neophodno je da PIS u Prištini bez odlaganja postupe u skladu sa svim sporazumima iz Dijaloga, ali i svim drugim relevantnim međunarodno-pravnim dokumentima. U tom smislu, srpski pregovarački tim ovlašćuje se da, u skladu sa pravima koja su srpskoj strani garantovana dosadašnjim sporazumima o registarskim tablicama, učini dodatni napor za iznalaženje kompromisnog rešenja po ovom pitanju. U slučaju da PIS u Prištini odbace kompromisno rešenje i nastave da na Kosovu i Metohiji (u daljem tekstu: KiM) onemogućavaju slobodu kretanja Srba i drugih građana koji koriste legalne i legitimne tablice Republike Srbije, nadležni organi Republike Srbije će uzvratiti snažnim i adekvatnim političkim merama u zaštiti ustavnog poretka. U tom slučaju, državni organi će prema vozilima sa registarskim tablicama koje izdaju PIS u Prištini preduzeti ciljane arbitrarne mere.

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

2. Bezuslovno i hitno formiranje Zajednice srpskih opština na KiM je apsolutni preduslov svih daljih koraka u Dijalogu, kao i preduslov za povratak Srba u pokrajinske institucije i njihovo bilo kakvo dalje političko delovanje u Pokrajini. PIS u Prištini su dužne da obezbede da se formira ZSO isključivo u skladu sa četiri sporazuma koji su u Dijalogu do sada postignuti po ovom pitanju. To znači da ZSO mora imati sve pravne i druge garancije koje su propisane Prvim sporazumom i Planom implementacije i Sporazumom o delokrugu i mandatu Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO iz 2013. godine, kao i sve elemente koji detaljno definišu njen poseban pravni položaj, ciljeve, strukturu, organe, nadležnosti, izvore finansiranja i sve druge činioce koji su precizno definisani Opštim principima iz 2015. godine.

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

3. Albanske policijske snage PIS u Prištini se protivpravno nalaze na severu KiM, gde brutalno terorišu mirne Srbe koji tu žive. Predstavnici nadležnih međunarodnih civilnih i bezbednosnih misija na KiM dobro su upoznati sa time, kao i sa činjenicom da PIS u Prištini kroz prisustvo tih snaga krše odredbe Prvog sporazuma koje regulišu pitanje policijskog prisustva na severu KiM. Zbog toga Vlada Republike Srbije traži od pomenutih međunarodnih misija da, u skladu sa obavezama koje im propisuje Rezolucija SB UN 1244, hitno preduzmu mere za zaštitu života i prava Srba i obezbede povlačenje albanskih policijskih snaga PIS u Prištini.

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

4. Vlada Republike Srbije oštro osuđuje nedemokratski pokušaj PIS u Prištini da održi izbore za lokalnu administraciju u četiri većinski srpske opštine na severu KiM. Vlada Republike Srbije smatra da ovakvi izbori nemaju nikakvog smisla, jer PIS u Prištini ovim putem nastoji da stvori situaciju u kojoj će 2% albanskog stanovništva na severu KiM upravljati i odlučivati nad 98% Srba koji tu žive. Ovaj potez razotkrio je u punoći antidemokratski karakter PIS u Prištini, kao i političku ambiciju njenog predvodnika Aljbina Kurtija da sa manje od 2% glasova postane faktički gradonačelnik Zubinog Potoka, Leposavića, Zvečana i severne Kosovske Mitrovice. Vlada Republike Srbije podržava odluku legitimnih političkih predstavnika Srba na KiM i čitavog srpskog naroda da ne učestvuju u tom nedemokratskom i nelegitimnom procesu, kao i njihovu odlučnost da će se vratiti u politički život PIS u Prištini tek kada budu ispunjeni dobro poznati uslovi uspostavljanja ZSO, omogućavanja slobode kretanja Srba u skladu sa dogovorenim sporazumima o registarskim tablicama i povlačenja protivpravno raspoređenih albanskih policijskih snaga sa severa KiM.

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

5. Republika Srbija će preduzeti sve zakonite političke i ekonomske mere, kako bi osigurala zaštitu života i osnovnih ljudskih i političkih prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva na KiM. Takođe će pojačati mere kojima će omogućiti nastavak sveobuhvatnog socijalnog i ekonomskog napretka srpskih sredina. U tom cilju, Vlada Republike Srbije će, kroz poseban investicioni program, ubrzati infrastrukturni razvoj tih sredina i povećati mere finansijske podrške privredi, poljoprivrednicima, mladima i socijalno ugroženim kategorijama.

Odredbe ovog Paketa mera od tačke 1. do 5. su obavezujuće za sve organe državne uprave, posebne organizacije, službe Vlade, sve funkcionere, kao i pregovarače srpske strane u Dijalogu Beograda i Prištine.

#Aleksandar Vučić

#Vlada Srbije