AKTUELNO

Verica Bradić sa svojim gostima i pratiocima na društvenim mrežama i večeras je birala najvažniju objavu nedelje na društvenim mrežama.

Gosti "Hit Tvita" bili su Ana Brnabić, premijerka Srbije, Ivan Radovanović, novinar i advokat Toma Fila.

Gledaoci su u toku emisije mogli da glasaju za predloge na Fejsbuk stranici Hit tvit i na tviter nalogu hit_tvit. Takođe, gledaoci su u toku emisije mogli da se uključe i glasaju i uživo u emisiji.

Predlog broj 1 - Vučićević

Govoreći o ovoj temi Radovanović je rekao da je cela priča zajedno tužna, uključujući deo i da je Jugoslav Ćosić i novinar i pravnik i da je znao koje posledice mogu da nastanu.

Radovanović je rekao da je novinarstvo profesija koja polako nestaje i da se zaboravlja da je posao da se informišu ljudi.

- Sve to zajedno je dovelo do udruživanja, koje nije više udruživanje profesionalaca... Imamo ta udruženja koja su partijske ćelije... Ta profesija je danas na dnu - naveo je Radovanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, 99,99 odsto novinara ne bi moglo da plati tu kaznu, o čemu mnogi ne razmišljaju.

- Mi nemamo udruženje koje bi se kod zakonodavca založilo da novinaru novčana kazna ne bude zamenjena zatvorskom - istakao je on i dodao da su udruženja od bavljenja politikom zaboravila u koju su se poziciju doveli.

Prema njegovim rečima, niko iz Danasa ne bi mogao da plati kaznu koju je dobio Vučićević, a oni o tome ne razmišljaju.

- Oni se ubiše da se bore za tuđe interese, a sutra ne bi mogli da plate tu kaznu. Tu je tragično - ocenio je Radovanović.

Premijerka Brnabić je ispričala anegdotu koja je prošla nezapaženo u našim medijima, a koja se desila u Radnoj grupi u prošloj Vladi.

Kako je rekla, OEBS je predložio da mi promenimo krivični zakon kako bi povećali kazne za ugrožavanje novinara, na šta je ona rekla da je to dobar predlog i upitala da li može OEBS da napravi analizu i da će oni to uraditi, a da ne bi bilo politizovano.

Foto: TV Pink Printscreen

Premijerka je rekla da je tada OEBS sve to uradio, te da su se sva udruženja složila.

Brnabić kaže da je ona tražila da se ne usvaja, već da se ide na javnu raspravu, a da je onda na dve strane u Novoj ili nekoj sličnoj novini osvanuo natpis da vlast hoće da verbalni delikt uvede na mala vrata.

- Poražavajuće je što se udruženja koja postoje ne bave profesijom, nego politikom - naglasila je Brnabić i dodala je da je sada sve u tome da li si za ili protiv Vučića.

Predsednica Vlade Srbije rekla je da kada se na opozicionim medijima govore najgore stvari ne postoji nikakva reakcija.

Nakon što je Ivan Ivanović Vučićeviću uputio najgore uvrede i nakon što nije bilo reakcije Radovanović kaže da je sve pretvoreno u partijske ćelije.

- Oni su protiv zamišljenog neprijatelja, a to je glavni u Srbiji - kazao je Radovanović i dodao da oni misle da su toliko veći i od novinarstva i od politike i da treba za sve da se pitaju.

Fila je istakao da se slaže sa premijerkom i da je sve da li si za ili protiv Vučića, kao i da je sve dozvoljeno ako se vlast napada.

- Zbog toga ja kažem da nije trebalo vršiti dekriminalizaciju klevete - smatra Fila.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, brisanjem klevete mi smo doveli do toga da nema pravne zaštite ako lažete o nekom, ali ima zaštite ako lažete o nekom, jer to može da vas povredi.

Nakon što je pušten Tvit premijerke o lažima tajkunskih medija na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića Brnabić kaže da je njima smetala i ta statistika koju je objavila.

- Ja mislim da je to moj posao. Moj posao je da Srbija ide napred, da se poslovi završavaju - ocenila je premijerka i upitala šta je cilj pomenute strane.

Moj posao je da pokažem svo licemerje, jer sutra kad pročitaju laž objavljenu u tim medijima, neko će se zamisliti...

Brnabić je rekla da se oni ponašaju kao da su moralne gromade i da se ne bave novinarstvom, već da štite interese jednog tajkuna koji želi da se bavi politikom da bi mogao da dođe na vlast opet mogao da krade.

- Ono što oni rade ubija našu zemlju... Napadajte, ali nemojte da lažete. Na primer, meni se ne sviđa kako piše Pečat, ali oni imaju svoje principe. U onom što pročitate u Danasu, nema principa. Njihova uređivačka politika zavisi samo od onog što radi vlast, njihovo je samo da rade suprotno - navela je premijerka.

Foto: TV Pink Printscreen

Premijerka je zatim pokazala naslovne strane na kojima se napada Danilo, sin predsednika Vučića i istakla da se tako vrši psihički teror nad predsednikom.

Brnabić je zatim pokazala intervju sa Danielom Smitom, izmišljenim likom, a koji je obrisan sa svih stranica.

Foto: TV Pink Printscreen

- Naravno da ja time treba da se bavim i boriću se jer ovakve stvari ubijaju našu zemlju. Ne smeta mi napad, smetaju mi laži - naglasila je Brnabić.

Premijerka je ispirčala i da je jedan čovek zvao BIA i rekao da će nešto da uradi premijerki, te da je to otišlo u tužilaštvo, koje je to odmah odbacilo.

Radovanović je rekao da nema veze šta rade, da će se u Danasu, Novoj, N uvek predstavljati kao žrtve.

Fila je istakao da su putevi istine teški, ali da kada se ona dokaže sve laži padaju u vodu.

- Ako ste ukidali klevetu, onda ukinite i uvredu, jer nemamo zaštitu od laži - ponovio je Fila.

Predlog broj 2 - Situacija na Kosovu sve napetija

Komentarišući ovu temu Brnabić je rekla da će ove nedelje biti još jedan sastanak sa svim ministrima i Vlade i Srbima sa KiM.

- Ono što je strašno i što plaši i zabrinjava je da se ponovo podiže tenzija. Broj provokacija je sve veći. Međunarodna zajednica i dalje ćuti - navela je premijerka.

Kako dodaje, 10 godina se čeka formiranje ZSO koje Priština na svaki način izbegava.

- Lako je meni iz Beograda da kažem "Ljudi, budite mirni", a drugo je da svaki dan ljude maltretirate, da im otimate zemlju da gradite baze, da imate zapaljen auto na koje reaguju svi, a da na sve ovo nema reakcija - kazala je Brnabić.

Foto: TV Pink Printscreen

Ona je navela da se predsednik Vučić bori za mir, a da je i zbog toga na meti napada.

Fila je podsetio da je danas godišnjica bitke za Košare i istakao važnost očuvanja mira.

- Mislim da Kurti igra na tu kartu, jer zna da mi želimo mir - ocenio je Fila i dodao da mi moramo da imamo ZSO onako kako je dogovoreno, a ne kako se nekom sviđa.

Radovanović je rekao da je kao običan posmatrač optimista u ovoj priči jer mu se čini da postoje dve grupacije u našoj zemlji koje su u stanju zamrznutog konflikta.

- Izgleda mi da oni u poslednjih 10 godina ovde nisu odlučujući faktor. Poslednjih 10 godina gledam kako se neko u ovoj zemlji racionalno bavi politikom - naglasio je Radovanović.

Kako dodaje, na osnovu snage koju smo sami stekli racionalnom politikom možemo da se borimo za nacionalne interese.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ja primećujem tih 10 godina - ponovio je Radovanović i dodao da je načinjen ogroman civilizacijski pomak.

Brnabić je pokazala dnevne novine Danas od 10. januara gde su ga optužili za uklanjanje barikada i podsetila da su ga pre toga optužili za njihovo postavljanje.

Foto: TV Pink Printscreen

Premijerka je istakla i da se na osnovu svih tih naslova vidi da postoji samo "Udri Vučića".

Predlog broj 3 - Tramp

Fila je naveo da smatra da ta neka mržnja i hapšenje pomažu Trampu u kampanji, sa čim se slaže i Radovanović.

Premijerka je rekla da je upućena sa slučajem, ali da se ne bi mešala i komentarisala sa svoje pozicije, ali da misli da će to dovesti do dalje politizacije.

Glasanje

U emisiju su se uključili i gledaoci, a prva gledateljka je glasala za predlog broj 2.

Dejan se uključio u emisiju i glasao za predlog broj 2.

Danijela iz Sombora glasala je takođe za predlog broj 2.

Foto: TV Pink Printscreen

Gosti su glasali za sledeće predloge

Fila je glasao za predlog broj 2. Radovanović je glasao za predlog broj 1. Premijerka je rekla da je Kosovo važnije od skoro svega, ali da će ovog puta glasati za predlog broj 1 jer je obeležilo poslednju nedelju i otvorio mnoge teme.

Predlog koji je imao najviše glasova je pod brojem 2 - Situacija na Kosmetu sve napetija.