AKTUELNO

Predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je u zvaničnoj poseti Srbiji, on je eksluzivno u intervjuu za TV PINK rekao da je odnos Srbije i Severne Makedonije primer za region.

On je rekao da su svi razgovori koje je imao u Beogradu i sa predsednikom Vučićem i sa premijerkom Brnabić su bili prijatni i korisni. I oni neformalni koje je imao na šetalištu u Beogradu, ali i oni formalni, ko što je to bilo danas kod predsednika i premijerke i kod predsednika Skupštine.

- Sve razgovore koje smo imali bili su isključivo u prijateljskoj atmosferi, razgovarali smo o konkretnoj saradnji između naše dve zemlje - rekao je Kovačevski.

Kako je naveo, danas su potpisana tri memoranduma za saradnju koja imaju svoju osnovu.

- Prvi memorandum je vezan za olakšicu kretanja ljudi, vozila i životinja na graničnom prelazu Tabanovce - Preševo. Prvi deo ovog memoranduma je vezan za povećanje fizičkog dela granice kako bi se povećao protok ljudi, drugi deo je vezan za sofversko rešenje koji će omogućiti samo jednu pasošku kontrolu, i treći je uvođenje mobilnih uređaja pomoću kojih će policisjki službenici moći da brže vrše proveru putnika - reako je Kovačevski.

On je naveo da je cilj svega ovoga da se ubrza prelazak granice za 50 odsto i dodao da je ovaj granični prelaz najopterećeniji tokom leta i praznika.

Nakon potpisivanja inicijative Zapadni Balkan protok i trgovina između naše zemlje je takođe povećaj, rekao je on.

U drugom potpisanom memorandumu cilj je da elektronski sitem za elektronsku naplatu prilikom prelaska granice iz Srbije bude integrisan u MTaG sistem Severne Makedonije.

Foto: TV Pink Printscreen

- To su putarine koje se nalaze na Koridoru 10 i koje već imaju mogućnost te naplate. Takođe će se omogućiti mogućnost povezivanja sistema sa kreditnim karticama putnika koji će bez stajanja moći da koriste kartice za putarine u obe države. Cilj nam je da ovo apliciramo u julu i avgustu tekuće godine, silj nam je da počenemo ove sezone - rekao je Kovačevski.

Govoreći o Otvorenom Balkanu on je reako da je to jedinstvena i autoktona i originalna ideja za povezivanje teritorije Zapadnog Balkana.

- Svi drugi procesi koji smo i mi deo a to su pridruživanje EU su konkretno u saglasnosti sa tim što predstavlja inicijativa Otvoreni Balkan - naveo je Kovačevski.

- Otvoreni Balklan je četiri slobode kretanja na čemu se i sama EU zasniva, to su slobodna kretanja kapitala, ljudi, životinja i usluga. ako pogledamo unazad šta smo do sada uradili. Već smo uveli jednu kontrolu fitosanitarnih kontrola za sve države i samim tim su već povećane trgovačke razmene između ove tri države. Ako pogledmao saradnju između Srbije i Severne Makedonije ona je već uvećana za 1,1 milijardu evra, apsoluto je to zbog Otvorenog Balkana - naveo je on.

Kako je rekao već je u fazi testiranja portal Otvoreni Balkan ID na kojem će svaki građanin Srbije i Severne Makedonije i Albanije moći da dobije preko potrebnu pomoć koje će moći da koristi za usluge zaposlenja u zemljama Otvorenog Balkana isto kao i u EU.

Foto: TV Pink Printscreen

- U najvećoj ekonomskoj krizi pokazaslo se da je saradnja između ove tri države bila na najvećem nivou. Pozivam i sve druge zemlje na zapadnom Balkanu da se priključe inicijativi Otvoreni Balkan - naveo je Kovačevski.

- Sa inicijativom Otvoreni Balkan je za prethodne 4 godine od kada je formiran, urađeno više nego za proteklih 30 godina. Ovo je bio region ratova i ograničenog kretanja ljudi, danas imamo zemlje koje su članice NATO to su Severna Makedonija i Albanija i odnos između svih država su na visokom nivou. Ako pogledmao odnose između Srbije i Severne Makedonije oni su na istorijsko visokom nivou. Ne postoji ni jedno otovreno pitanje između naše dve zemlje - naveo je Kovačevski.

Sve ovo doprinosi ne samo učvršćivanju prijateljstva, već i povećanom broju turista između državama, rekao je on i dodao da je broj srpskih turista u 2021. godini u Severnoj Makedoniji u odnosu 2020. je povećan za 250 odsto, a u 2022. u odnosu na broj turista u odnosu na 2021. je povećan za 500 odsto. Ako se napravi analiza u Srbiji videće se da je i broj gostiju iz Severne Makedonije u Srbiji povećan.

Kovačevski je naveo da smatra da u narednih 10 godina su vrata EU najviše otvorena za zemlje sa zapadnog Balkana i da treba to iskoristiti.