AKTUELNO

Urednik informative na portalu Pink.rs Predrag Jeremić govoreći o najnovijim dešavanjima u Ukrajini ističe da ulazak Finske i Švedske u NATO mogu predstaviti potencijalnu opasnost i uvod u dalju I žešću eskalaciju sukoba.

''MOŽE DOĆI DO OZBILJNE ESKALACIJE SUKOBA''

- Može da se očekuje da se eskalacija sukoba nastavi. Treba biti oprezan, i možda je poziv predsednika Belorusije Lukašenka da se postigne neko primirje u Ukrajini na mestu i trenutno nešto što treba prihvatiti. Zelenski je odbio da dođe do primirja, kao i Moskva koja je rekla da se specijalna operacija nastavlja. Možda bi putem dijaloga mogao da se nađe neki kompromis - rekao je Jeremić.

Na pitanje oko pristanka Turske da dozvoli prijem Finske, koja je aplicirala za ulazak u tu organizaciju, Jeremić kaže da treba biti dosta oprezan sa tim.

Foto: TV Vesti

Kako navodi, ako postoji razuma, jer se globalno nalazimo u opasnosti od izbijanja Trećeg svetskog rata, odnosno, ako ima pameti među ljudima, treba stati sa prijemom.

- Neka se stane sa tim bar dok traju sukobi u Ukrajini. Znamo i pod kojim uslovima je Finska dobila državnost, Rusija je za to zaslužna. Finska se obavezala da neće ulaziti u vojno-političke blokove, a da će joj Rusija garantovati bezbednost. Ovo se time krši. I ukoliko se to naruši, nije dobro. Plašim se da se mogu pojačati i izbiti sukobi van granica Ukrajine. Moraju da vode računa da zbog nepromišljenih odluka, kao i da zbog onoga na što su se obavezali, da Rusija ne umaršira u Finsku - navodi Jeremić.

Gledano kroz istoriju, nikada nisu bili dobri odnosi Rusije i Finske, kaže on, te dodaje da veruje da će biti nekog oglašavanja Moskve povodom svega.

- Moskva samo zna kako će odgovoriti ukoliko stvarno dođe do prijema Finske u NATO. Nadam se da će se sve to zaustaviti - rekao je Jeremić.

''MOŽE DOĆI DO ZAOŠTRAVANJA ČITAVE GLOBALNE SLIKE''

Urednik informative na portalu Pink.rs kaže da je i predsednik Srbije izjavio da ulazimo u kritičan period gde može da se zaoštri čitava globalna prilika.

Foto: TV Vesti

- Nalazimo se u opasnosti da uđemo u Treći svetski rat. Od samog izbijanja sukoba u Ukrajini NATO je uzeo svoje učešće, pa i ranije, još od 2008. godine. Moskva nije htela da Ukrajina uđe ni u EU ni u NATO. Postoji opasnost i prelivanje sukoba na Zapad,a ko se nastavi sa širenjem NATO-a - dodao je Jeremić potom.

''NE VERUJEM DA ĆE DOĆI DO HAPŠENJA TRAMPA''

Jeremić, komentarišući dešavanja u SAD kaže da Bajden ne bi trebalo da ulazi u celokupnu priču oko hapšenja Trampa, posebno jer planira da se kandiduje na predsedničkim izborima.

- Lakše će Tramp razgovarati sa Putinom, jer je Bajden prezenter duboke države. Tramp želi razgovor i dogovor. Naravno, i on želi da SAD budu najmoćnije, ali, ipak on je uvek za pregovore - objašnjava Jeremić.

''ZAGRLJAJ'' KINE I RUSIJE

Komentarišući odnos SAD i Kine, Jeremić kaže da ne veruje da će tu doći do sukoba. Kako kaže, jedan stari američki predsednik je uvek govorio da Rusija ne treba da uđe u zagrljaj Kine, a to se upravo dešava.

Foto: TV Vesti

- Znamo za susret Đinpinga i Putina. Možda je to temelj budućih odnosa, još bližih. Videćemo, svi su upozoravali na to da dolar mora da bude osnovno sredstvo plaćanja, a čini mi se i da dolar i evro i jen gube na značaju. Moglo bi da se dogodi da rublja, juan ili neki drugi novac postane dominantan - rekao je potom Jeremić.

Imamo nikad jaču rublju i ekonomiju Rusije, napomenuo je Jeremić podsećajući na Bajdenove reči da će rublja da opadne, što se, čega smo svedoci, nije desilo.

Kako je istakao, dosta zemalja trguje sa Kinom, i nikome nije u interesu da ostanu bez takvog partnera.

- Njihove ekonomije su labilne, uzdrmane kovidom i slično. One su uvek bile siromašne zemlje. Prvenstveno Italija, odnosno jug Italije koji se razlikuje od severa - priča Jeremić.

Autor: