AKTUELNO

Premijerka Ana Brnabić danas je govoreći o političkim odnosima izmđu Srbije i Severne Makedonije rekla da će 6. aprila biti potpisan inovirani memorandum o saradnji u oblasti evrointegracija, te da se usaglašava termin za treću zajedničku sednicu dveju vlada koja će biti održana u Srbiji.

Ona je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Severne Mekedonije Dimitrom Kovačevskim istakla da Srbija podržava proces evrointegracija Severne Makedonije, te da je sve što je dobro za zemlje regiona u cilju bržih evrointegracija dobro i za Srbiju.

Podsetila je da će memorandum o saradnji u oblasti evrointegracija biti inoviran iz 2013. godine.

Izrazila je uverenje da će doći do otvaranje graničnog prelaza Miratovac - Lojane što su ministri unutrašnjih poslova dve države potpisali u februaru.

Dodala da je Srbija za aktiviranje međuvladinog komiteta za ekonomsku saradnju dve zemlje te da je za kopredsednika izabran ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momiriović.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

Brnabić je ukazala da je februara prošle godine posle 17 godina pauze održan prvi sastanak mešovite komisije za manjine, te da se nada da će do kraja ove godine doći do drugog sastanka tog tela.

Ocenila je da su razgovori sa premijerom Severne Makedonije bili o svim temama od međusobnog interesa, a u cilju daljeg približavanja, produbljivanja ekonomskih odnosa i međusobne saradnje što je ocenila kao interes obe strane, a pre svega građana dve države.

Govoreći o Inicijativi Otvoreni Balkan Brnabić je rekla da očekuje da će od 1. jula početi implementacija i deljenje jedinstvenog identifikacionog broja koji će omogućiti lakše kretanje radne snage.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

Ona je zahvalila Kovačevskom i makedonskom Sobranju na brzoj ratifikaciji.

Ocenila je da će od implementacije dalju korist imati i građani i privrede dve države.

Poručila je da se tehnički i radni sastanci nastavljaju, te da će ih na operativnom nivou biti 3. i 4. aprila u Beogradu.

Autor: