AKTUELNO

Posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članova Predsedništa Bosne i Hercegovine Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića, predstavnik bošnjačkog dela Izetbegović morao je da napravi novi skandal.

Naime, posle održane konferencije za novinare Vučića i predsedavajućeg Predsedništva BiH Čovića da će se sve usaglašavati dogovorom, Izetbegović je tražio reč i na najgrublji način izneo nešto što nije bilo govora na sastanku.

Izetbegović je relativizovao stav koji su novinarima izneli Vučić i Čović da će spoljna politika Sarajeva u vezi sa otvorenim unutrašnjim pitanjima Srbije, biti prilagođavana stavovima Beograda.

Iako je na konferenciji za novinare u ime Predsedništva BiH govorio Čović, Izetbegović je na samom kraju konferencije drsko iskoristio priliku i upao u reč Čoviću, rekavši da mora nešto da pojasni, u vezi s tim da će BIH vodeći svoju međuanrodnu politiku čekati na stav Beograda.

Čović ga je zamolio da ga pusti da završi, a zatim je Izetbegović, iako nije trebalo, jer nije ni bilo predviđeno, rekao da će se o stavovima BiH odlučivati u Sarajevu, istakavši da će se posebno uzimati u obzir ono što misle i susedi, ali i EU.

VUČIĆ: Ekonomski odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine značajno su iznad nivoa naših političkih odnosa

Vučić i Čović su se pogledali i nasmejali.

Nakon toga, reagovao je predsednik Vučić hladnokrvno i uz osmeh rekao:

- E, ovako vam izgleda sve. Ja sam citirao šta sam dobio u toku zvaničnih razgovora, ali ovako vam izgleda i oko Kosova, i oko granica - rekao je Vučić.

Radi pojašnjenja napominjemo da je na početku konferencije za novinare, Čović rekao:

- Naš stav, stav tri člana Predsedništva, kada je reč o unutrašnjim pitanjima Srbije, je da ćemo ta otvorena pitanja u vođenju spoljne politike prilagođavati stajalištima Beograda.

Predsednik Srbije Vučić je na početku obraćanja na pres konferenciji rekao da će Bosna i Hercegovina u vezi pitanja Kosova i Metohije imati isti stav kao i Srbija, sve dok Srbija ne zauzme drugačiji stav, te da je to rečeno na sastanku sa članovima Predsedništva BiH.

Predsednik Srbije je dodao da je to stav Predsedništva BiH i da nije u pitanju samo stav srpskog člana tog tela.

Foto: Tanjug

#Aleksandar Vučić

#Bakir Izetbegović

#Skandal

'