AKTUELNO

Evropska komisija još nije finalizovala strategiju koja se tiče proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan, ali je izvesno, kako je potvrđeno Tanjugu u Evropskoj komisiji, da će u fokusu biti Srbija i Crna Gora.

U Evropskoj komisiji kažu da se još radi na nacrtu Strategije, koja bi, prema incijativi predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera, trebalo da da smernice za pristupanje Srbije i Crne Gore kao kandidata za ulazak u EU.

Iako je usaglašavanje teksta između Evropske komisije sa zemljama članicama još u toku, dokument na kome se radi predviđa završetak pristupnih pregovora Srbije sa EU do 2023. godine i ulazak u članstvo do 2025.godine.

-Evropska komsija priprema stregiju za uspešno pristupanje Crne Gore i Srbije kao kandidata predvodnika. Strategija ae obuhvatiti i ceo region Zapadnog Balkana, a biae usvojena sledeae godine - izjavila je portparolka Evropske komsije Maja Kocijančić za Tanjug.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je ranije, odgovarajuai na pitanje Tanjuga, izrazio očekivanje da bi Srbija i Crna Gora mogle postati članice EU " i pre 2025. godine".

Kada je kasnije upitan koliko je "realna takva procena", Junker je odgovorio da to ne znaei da su Srbija i Crna Gora u poziciji da "uskoče u EU".

U radnom dokumentu Evropske komisije, u koji je Tanjug imao uvid, govori se o "Strategiji za uspešno EU pristupanje Srbije i Crne Gore kao predvodnica među kandidatima na Zapadnom Balkanu, sa posebnim fokusom na vladavinu prava, osnovna prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i opštu stabilnost u regionu".

Radni dokument Evropske komisije predviđa da se do kraja 2019. godine dođe do sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Diplomatski izvori u Briselu naglašavaju da su ovako postavljene namere EU "scenario za eiju realizaciju ae biti neophodno dalje zalaganje Srbije, kako na reformskim procesima, tako i u dijalogu sa Prištinom".

Analitieati takođe ukazuju da se jednom usvojena strategija Evropske komisije može promeniti, u zavisnosti od politiekih odluka zemalja elanica, ali i sveukupne situacije u i oko EU.

Evropska komisija je sve do prethodne godine na jesen izlazila sa sveobuhvatnom stregijom proširenja, koja se odnosila na sve zemlje u procesu pristupanja EU.

Prvi put ove godine, predsednik Evropske komsije Žan Klod Junker je, predstavljajuai plan rada Evropske komisije, najavio izradu stretegije za dve zemlje, Srbiju i Crnu Goru, koje su najdalje odmakle u procesu pristupanja EU.

Diplomatski izvori u Briselu navode je pritisak zemlja elanica, ali i ostatka regiona da se ne pravi strategija samo za dve zemlje, vea da se njom pokrije ceo Zapadni Balkan, kao što je to i do sada bio slučaj.

Bez obzira na to, diplomatski izvori u Briselu navode da ae predstojeaa staregija staviti fokus upravo na napredak Srbije i Crne Gore, i dati smernice za ostatak regiona.

#Evropska komisija

#Srbija

'