AKTUELNO

Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa i funkcioner SPS-a, rekao je da su socijalisti pozdravili odluku da se izbori održe samo za Beograd, a da vanredni parlamentarni izbori ne budu održani.

Bajatović ipak nije isključio mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora rekavši da će to zavisiti od situacije koja je pred nama, kao i od spoljnih pritisaka kojima je Srbija, prema njegovim rečima, danas izložena.

-To nije samo Kosovo, tu je i Republika Srpska, tu je delom i saradnja sa Rusijom, jer je na sceni jedna antiruska histerija. Ni Angela Merkel više nije stabilna kako je to ranije bilo... Bojim se da Evropska unija nema više tako jedinstvenu politiku i nema više tu snagu da bi uticala na sve ono što se ovde dešava na način koji bismo i mi želeli. Tako, ima dosta izazova i u momentu kad se sve to dešava možda bude nekih parlamentnih izbora. Ne bi bilo dobro da ih bude. Beogradski izbori idu po difoltu, po zakonu i mislim da je to dovoljno veliko biračko telo – rekao je Bajatović za Pink i dodao:

- Kao što znate mi smo rekli da ćemo učestvovati ili samostalno ili ako procenimo da ćemo dobiti više da idemo sa Srpskom naprednom strankom. Još uvek su otvorena vrata za razgovor sa SNS-om oko zajedničke liste. A što se tiče SPS-a, privatno mislim da ćemo dobiti više ako idemo odvojeno. Ali ako istraživanja pokažu da ćemo dobiti zajedno više, idemo.

Govoreći o gasu Bajatović je izjavio da je ove godine u našoj zemlji povećana potrošnja gasa za 28 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kao i da to državno preduzeće više nema dugovanja.

Foto: Printscreen

Bajatović je rekao da je Srbijagas prošlu godinu završio sa profitom od tri milijarde dinara, kao i da bi trebalo da i ovu godinu da završi sa sličnim profitom.

- Srbijagas od 2012. nije uzeo ni dinar kredit - istakao je Bajatović.

Kaže da to preduzeće još ne može da naplatimo sve što isporuči, ali i da se sada Srbjagasu mnogo manje duguje nego prethodnih godina.

- Mi, sa naše strane, ne dugujemo nikom ništa, ni Rusima. Nama duguju, ali mnogo manje. Duguju nam i dalje škole, bolnice i slično, ali je to mnogo manje nego što je to radnije bio slučaj - napominje Bajatović.

Naveo je još i to da cena gasa za domaćinstva nije na nivou na kome bi treblao pošto je još dosta niža, ali da više nije "politička", pošto je vlada donela odluku da se više socijalna politika ne vodi preko tog preduzeća:

- Srbjagas nije gubitaš otkada je vlada rekla da se neće voditi socijalna politika, iako je još pomalo vodimo.

Bajatović je rekao da ne razume zato pojedine naslove u medijima kada je reč o Srbijagasu, kao i da bi zaduživanja u narednom periodu mogla samo da budu za razvojne projekte, a ne za pokrivanuje dugova.

#Dušan Bajatović

#Izbori

'