AKTUELNO

Kina sa svojim ljudskim, finasijskim i tehnološkim potencijalima i Rusija sa svojim resursima, novcem, naučnim dostignućima i naoružanjem zajedno mogu da politički i ekonomski nadjačaju kolektivni Zapad. Sasvim je logično pitanje imaju li SAD i EU ikakve šanse protiv čvrstog saveza najmnogoljudnije i najveće zemlje sveta. Ukrajinska kriza je samo dodatno ubrzala kinesko-rusko zbližavanje, a zapadni analitičari koji govore o raspadu Rusije na pet-šest delova bolje da crtaju novu liniju ,,gvozdene zavese" u Evropi. Na Dnjepru sigurno neće biti - izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev povodom četvoroiposatnog sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog predsednika Si Đinpinga u Kremlju.

On je istakao da je ovo početak stvaranja istinski multipolarnog sveta i da je pomirenje Irana i Saudijske Arabije pod pokroviteljstvom Kine.

- Istorijske, odnosno epohalne promene se odvijaju pred našim očima. Švajcarske banke i Silicijumska dolina pucaju po šavovima, dok se ruske i kineske budžetske kase pune. Srbija je dužna da ove procese pomno prati i da se proaktivno uključi u njih, jer se pred nama otvara istorijska šansa da materijalizujemo našu višedecenijsku borbu protiv novog svetskog poretka. Srbiji je mesto da bude Istoku zapadu i zapad Istoku, uskoro će cela Evropa imati potrebu baš sa takvom Srbijom - zaključio je Đurđev.