AKTUELNO

Dušan Bajatović generalni direktor ''Srbijagasa'' istakao je za TV Pink i ''Novo jutro'' da je prvo poskupljenje gasa bilo 1. januara, a da je drugo najavljeno za prvi maj, međutim, kako je otkrio postoji šansa da do poskupljenja uopšte ne dođe, ili da će biti minimalno.

On kaže da će grejna sezona biti završena po cenama kako je obećano na početku godine. Kako dodaje, poskupljenje koje je najavljeno za 1. maj iznosiće 10 odsto.

Foto: TV Pink Printscreen

- Da odmah razjasnimo ljudima, da ne bude da smo mi neke velike pare uzeli iz budžeta. Da je Srbija gas prodavao cene gasa kako je trebalo od Nove godine, mi bismo morali da plaćamo za 1000 kubnih metara 727 dolara, a mi smo prosečno prodavali 393 dolara za energentne, što je duplo niže. Najveći teret subvencionisane scene gasa platila je država - objasnio je Bajatović.

Kako je objasnio, država pravi veliku sliku makroekonomske politike, što je plaćeno.

- Sa druge strane, mi smo omogućili veće prihode u budžetu, više je zaposlenih, bolja je situacija... Onda je došao aranžman sa MMF-om. Opredeljeno je 800 miliona evra za Srbija gas, i mi, kako stvari stoje, jer su cene na berzi pale, možda neće biti poskupljenja, ili će biti relativno malo - rekao je Bajatović.

Odlična stvar je što imamo Vučićev i Putinov aranžman od dve milijarde metara kubnog gasa, napomenuo je Bajatović potom.

Foto: TV Pink Printscreen

- Imamo dve milijarde kubnih metara gasa... Krajnje realno... Na berzi možemo da ga kupimo za 560. Trenutno stojimo ovako sa zalihama: 286 miliona u banatskom dvoru, plus ruskih 294 za ne daj Bože, i imamo u mađarskoj više od 200 miliona. Danas smo dobili odluku d aćemo produžiti skladištenje u Mađarskoj - otkrio je Bajatović ekskluzivno za Pink.

Naš dogovor sa kompanijama sa kojima sarađujemo, jeste dobar, posebno Vučić i Orban imaju odlične bilateralne odnose, tako da ćemo zasigurno još nešto skladištiti u Mađarskoj.

Autor: