AKTUELNO

Na sajtu Interpola je, sa spiska traženih lica, uklonjeno ime kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, za kojim je Srbija izdala međunarodnu poternicu.

Juče je u Ministarstvu pravde saopšteno da Interpol ne može da ukine potrenicu protiv kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, jer je ona raspisana po nalogu srpskog suda, odnosno Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i ona je i dalje na snazi.

Povodom ovog poteza Interpola oglasio se juče i ministar MUP Nebojša Stefanović ističući da, ukoliko Ramuš Haradinaj bude dostupan srpskim organima gonjenja, biće uhapšen, jer za njim postoji aktivna poternica srpskog suda.

Foto: TV Pink

Ministar je, gostujući u Jutarnjem programu Televizije Pink, istakao da se poternice izdaju samo sa jakim dokazima da je neko počinio krivično delo.

- Srpski sud je raspisao poternicu, te ne mogu da je povuku pravno. Međutim, ako je Interpol "zatamni", nijedna država neće tražiti Haradinaja, jer neće videti poternicu u sistemu - rekao je ministar.

Podsećajući na odluku francuskog suda da neizruči Haradinaja Srbiji, Stefanović ističe da se sa njim "nešto čudno dešava", ali da u svakom slučaju Srbija treba da nastavi da insistira na vladavini prava.

- Ovde se više ne radi o politici, već o najtežim ratnim zločinima koje je počinio. Naše institucije će uputiti dokaze i žalbe i obratićemo se svojim prijateljima u svetu, jer ne možemo da verujemo da je urađen ovakav presedan jedne priznate institucije - rekao je ministar Stefanović.

Govoreći o pokušaju da Kosovo postane članica Interpola, Srbija, kako je istakao, ne sme da ostane nema, te će Kuburović podneti žalbu, a poternica za Haradinajem ostaje na snazi.

Foto: TV Pink

- Ovo nije prvi put da se za Srbiju primenjuju dvostruki aršini. Zato postavljam pitanje celom svetu da li želimo vladavinu prava ili želimo samo njenu selektivnu primenu? - kaže ministar za Pink.

Stefanović je podsetio na velike akcije policije koje imaju za cilj da se što više suzbije svaki vid krivičnih dela. Ministar je istakao da je važno da te akcije budu stalne i da prestupnici ne stignu da se opuste.

- Fokusiramo se i na zaplenu droge, jer Srbija je tranzitna zemlja i velike količine narkotika prolaze kroz nju. Iako se male količine zadržavaju na našoj teritoriji, ne smemo da dozvolimo da dozvolimo krijumčarenje - objasnio je ministar.

Foto: TV Pink

Govoreći o uslovima rada pripadnika MUP, ministar smatra da država danas na zdravoj ekonomiji planira reforme, uvodi nove uniforme, bonuse i povišice za zaposlene, te mu nisu jasni zli jezici koji pokušavaju da omalovaže trud ove Vlade.

Pročitajte još: MINISTARSTVO PRAVDE: Interpol NE MOŽE da ukine poternicu za Haradinajem!

Pročitajte još: SRAMOTA! Haradinaj "skinut" sa sajta Interpola!

#Interpol

#Nebojša Stefanović

#Poternica

#Ramuš Haradinaj

'