AKTUELNO

Predsednik će od ovog vikenda, kako su potvrdili u Predsedništvu, zatražiti podršku naroda za odbranu zemlje i početi razgovore sa stanovništvom na jugu, najverovatnije u Vranju

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić počinje formiranje Narodnog pokreta za državu i namerava da u narednom periodu obiđe sve delove zemlje. U Predsedništvu Srbije je potvrđeno da će Vučić od subote zatražiti podršku naroda za odbranu Srbije i početi razgovore sa stanovništvom na jugu zemlje, najverovatnije u Vranju.

Nasuprot tome, lider Srpske lige, koja je na pokrajinskom nivou u koaliciji sa vladajućim SNS-om, Aleksandar Đurđev za RT Balkan ističe značaj i, štaviše, neophodnost formiranja Narodnog pokreta za državu.

Foto: Privatna arhiva

- Najava formiranja Narodnog pokreta za državu nije rezultat potrebe predsednika Aleksandra Vučića da pojača sopstveni ili rejting svoje stranke, jer je on svakako visok, već je to izraz Vučićeve želje da na jednom mestu okupi sve državotvorne snage, neotuđene od naroda, sa ciljem odbrane vitalnih državnih i nacionalnih interesa u ovim, nesvakidašnje izazovnim vremenima - navodi Đurđev.

On poručuje da je ključno da se uspostavi srpsko-srpska tolerancija kao princip.

- Mislim da predsednik Vučić pravilno razume da je Srbiji danas potrebno jedno istinski srpsko stanovište koje podrazumeva nacionalno okupljanje oko kosovskog zaveta, ali i poruku zapadnim centrima moći da Srbija ima snage i energije da vodi sopstvenu, srpsku politiku, da se odupre zapadnim ultimatumima, i da se ne odrekne prijateljstva i saradnje sa, za nas važnim zemljama poput Rusije - objašnjava lider Srpske lige.

Đurđev napominje da je posebno važno da se i Srpska pravoslavna crkva uključi u rešavanje postojećih problema kao ozbiljan i državotvoran činilac.

- Uveren sam da će predsednik Vučić razumeti da jedan ovako veliki i važan nacionalni poduhvat, poput formiranja Narodnog pokreta za državu, mora imati i procrkveni sentiment. I on i pokret i cela Srbija moraju ostati dostojni poruke blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja - da se za odbranu Kosova i Metohije borimo kao lavovi - poručuje Đurđev.

Kontinuitet

Ova vest samo je potvrda onoga što je Vučić najavio sredinom septembra prošle godine. On je tada rekao da bi u narednih šest meseci trebalo da bude formiran "veliki državotvorni i nacionalni pokret za opstanak i napredak Srbije".

- Moramo da podignemo glavu i glas za normalnu i snažnu Srbiju, koja će da brine o sebi, a ne o drugima, i da se suprotstavimo svim ovim teškim bolestima koje su u političkom smislu ophrvale naše društvo - rekao je tada Vučić.

On je kao jednu od ključnih zamisli naveo obračun s kriminalom u vlasti.

- To je jedna od najvažnijih stvari pokreta za Srbiju koji ćemo da pravimo. Apsolutno je najbitnije da ne bude tih koji su se obogatili, koji su bogati kao oberknezovi - izjavio je Vučić 25. septembra prošle godine u obilasku Vlasotinca.

Foto: TV Pink Printscreen

Upravo ovaj segment pominje i politički analitičar Dejan Vuk Stanković, koji za Kurir kaže da će provereni ljudi biti u prvom planu novog pokreta.

- Od pokreta se može očekivati da će nastaviti dominaciju SNS u biračkom telu, barem u njegovoj početnoj fazi, jer se može pretpostaviti da će Vučić povesti sa sobom proverene, iskusne i nadasve nekorumpirane pripadnike te stranke, tačnije staviće ih u prvi plan. Ko će još pokretu pristupiti, otvoreno je pitanje. Čini mi se i da će biti i političko-ideološkog kontinuiteta. Dakle, donekle medijski retuširan "catch all" pristup (u prevodu: uhvati sve, prim. aut.), bez ideoloških dogmi, uz efektnu kampanju koja će biti bazirana na komunikacijskim veštinama i harizmi predsednika Srbije. U predvidivoj budućnosti neće imati ozbiljnog konkurenta, uprkos glasnoj i ambicioznoj opoziciji - ocenjuje Stanković.

Masovnost

Sociolog Vladimir Vuletić objašnjava za Kurir da novi pokret nagoveštava i ima za cilj masovnu aktivaciju stanovništva.

Foto: TV Pink Printscreen

- Novi pokret je pre svega odgovor na činjenicu da SNS ne može da se nosi sa svim pritiscima koji su svuda oko nas, dolaze i iznutra i od spolja. Sam predsednik ima nesumnjivu podršku, što se pokazalo na izborima. Ovaj pokret je logičan i očekivan potez i njegovim osnivanjem će početi nova epoha u političkom životu Srbije. Posle deset godina rada SNS nešto se moralo uraditi jer, u protivnom, postavlja se pitanje kakva bi bila politička stabilnost. Novi pokret je svakako iskorak ka toj stabilnosti. Šta sve to podrazumeva i kakvi će, u kontekstu svih pritisaka, potezi biti povlačeni, ostaje da se vidi. Mora se na izvestan način aktivirati narod. Bez aktivne podrške stanovništva ne može jedan čovek ili jedna partija da radi, a da ostali gledaju, ćute i čekaju da nešto padne s neba - smatra Vuletić.

BROJKE 14 godina postoji SNS 60 odsto glasova Vučić dobio na predsedničkim izborima (2.224.914 glasova) 120 poslaničkih mandata osvojila lista Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve 10 godina je SNS na vlasti