AKTUELNO

Šta se sve našlo u izveštaju koji su predsedniku Republike juče podneli ministar odbrane i načelnik Generalštaba, koji su najveći problemi sa kojima se vojska trenutno suočava i kako će oni biti rešeni?

Ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je da se Srbija napokon stara za pripadnike bezbednosnih struktura, što se pre svega vidi na osnovu planova Ministarstva i vrhovnog komandanta Vojske Srbije, a koji uključuju povećanje plata, isplatu bonusa, ali i rešavanje stambenih pitanja.

Foto: TV Pink

Kako je istakao ministar, predsednik Aleksandar Vučić se svakodnevno interesuje za sve promene koje se dešavaju unutar Vojske Srbije.

- Juče smo imali odličnu priliku da ga informišemo detaljno o svemu što se dešava - rekao je Vulin.

On je ponovio da će svi pripadnici dobiti 10.000 pomoći do kraja godine, a da će od januara stići i povišice od 10 odsto.

Foto: TV Pink

- Cilj je da vojnik bude zadovoljan, njegov radni dan se nikad ne završi sa osam radnih sati. Želimo da su vojnici zadovoljni i da ne moraju da brinu o svojoj porodici, da mogu da znaju da je zbrinuta - rekao je ministar gostujući u Jutarnjem programu Televizije Pink.

Vulin je istakao da se sa vrhovnim komandantom dogovorio da treba obezbediti stambeno pitanje svakog pripadnika bezbednosne strukture, te da svako ko se priključuje vojsci nema briga da li će biti stambeno zbrinut.

- Plate nikada neće biti dovoljno visoke da se porede sa nekim platama u civilstvu, ali ćemo ponuditi brojne privilegije kojima ćemo učiniti ovu profesiju privlačnom - rekao je ministar.

Sve jedinice bi trebalo da budu popunjene potpuno, upravo zbog toga se radi na primamljivosti Vojske Srbije. Stambena izgradnja će krenuti ubrzo.

- Srbija voli svoju Vojsku, ali hajde da pokaže i da je poštuje - rekao je ministar, dodajući da je naša država sada stabilna, jaka i spremna da se odbrani.

Ministar je podsetio na politiku vojne neutralnosti, koja može biti priznata samo ako država ima jaku vojsku.

- Stabilnost u regionu i briga o Srbima u regionu je naš prioritet - istakao je Vulin.

Foto: TV Pink

Govoreći o opremanju Vojske, ministar je poručio da se radi sve što je potrebno da Srbija bude bezbedna, iako se to ne tumači na ovaj način u regionu.

- Očekujem da svi poštuju našu miroljubivu politiku koju vodi naš predsednik. Zamislite šta bi bilo da njegova politika nije takva? Pokazali smo koliko su nam važni mir i stabilnost, vreme je da drugi poštuju to - rekao je ministar, dodajući da Hrvatska nema potrebe da se oseća ugroženom.

- Hrvatska je članica NATO pakta - pa nismo ludi da napadamo državu iza koje stoji takva vojna sila, a i ne razumem strah bilo koje države od naoružavanja Srbije - kaže ministar.

Haški tribunal - politički, nikako pravni sud

Haški tribunal nije ispunio svoju svrhu, niti nas je pomirio, niti nas je doveo do pravde, izjavio je ministar i dodao dodao da nije neka tajna da o Haškom tribunalu misli "sve najgore".

- To je politički sud sud koji je uvek odgovarao na političke pritiske, a posebno sud koji je očigledno formiran sa idejom da bi se svo zlo koje je urađeno srpskom narodu opravdalo i da bi se opravdalo konkretnim presudama - rekao je Vulin.

On je primetio da odnosi između Hrvata i Bošnjaka, tamo gde su oni bili saveznici, nisu bili predmet interesovanja Haškog tribunala, ali evo sad su postali predmet interesovanja tamo gde nisu bili saveznici, gde su se vrlo uporno i krvavo ratovali između sebe.

Ne znam kako su uspeli da pronađu Srbe u čitavoj toj priči, ne znam kako su hrvatski političari uspeli odmah da optuže Srbiju za veliku srpsku agresiju tamo gde Srba niti je bilo... Ne znam kako su ih našli, ne znam kako su uspeli odmah da okrive Srbiju za sve i ne znam kako misle da objasne sebi i svojoj javnosti da je Haški tribunal koji su toliko hvalili i koji su smatrali najvažnijom institucijom koju su Ujedinjene nacije ikada formirale sad od jedanput protiv njih - rekao je Vulin.

On je ironično dodao da je to "divan sud" kada je oslobodio hrvatskog generala Antu Gotovinu, a sad kad je doneo presudu kakvu je doneo to je sad najgori sud na svetu.

- Haški tribunal više ne postoji, Haški tribunal je svoju ulogu odigrao, uloga mu nije bila časna, neće biti zapisan u istoriji kao sud pravde već kao sud politike na nas se on ne odnosi, oni na koje se odnosi sada neka se pozabave sa onim što su hvalili svih ovih decenija, sa institucijom od koje su pravili da je vrhunski autoritet iz koje će proizaći istina o građanskim ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. Evo im istine, tražili su je, imaju priliku da je gledaju, neka žive sa njom naša istina je da Srbija nije odgovorna za građanske ratove, da nije odgovorna za zločine da ova naša jedina i voljena država Srbija nije odgovorna za građanske ratove koji su se vodili na prostoru bivše Jugoslavije i što se nas tiče, priča o Hagu je završena - rekao je Vulin.

#Aleksandar Vulin

#Aleksandar Vučić

#Ministarstvo odbrane

'