AKTUELNO

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se, danas u Milanu, sa predsednikom regije Lombardije Robertom Maronijem, sa kojim je razgovarao o jačanju i intenziviranju regionalne saradnje u oblasti privrede, zdravstva, kulture i obrazovanja.

Dogovoreno je potpisivanje Memoranduma o saradnji AP Vojvodine i regije Lombardija sledeće godine, u uzvratnoj poseti.

Sagovornici su se saglasili da postoji prostor za unapređenje i definisanje zajedničkih interesa, saradnje između razvojnih agencija, udruženja preduzetnika, kao i institucionalne saradnje.

„Republika Srbija je pouzdan parter za sve oblike saradnje, naša zemlja je politički stabilna i svi ekonomski pokazatelji su pozitivni, sa trendom rasta“, rekao je Mirović.

Najveći broj italijanskih kompanija u pokrajini je iz regije Lombardija, one su investirale preko110 miliona evra i zapošljavaju 929 radnika, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

Tokom dvodnevne posete Milanu, Mirović je održao radni sastanak sa poslanikom Evropskog parlamenta Markom Zanijem.

Dogovoreno je organizovanje Investicione konferencije u Italiji, nakon koje bi usledila poseta zainteresovanih italijanskih kompanija AP Vojvodini.

Italijanske investicije u AP Vojvodini iznose više od 800 miliona evra i nalaze se na trećem mestu u pokrajini po visini investicija.

Sastanku je prisustvovao direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj, koji je predstavio investicione potencijale pokrajine i mogućnosti saradnje Razvojne agencije Vojvodine sa italijanskim institucijama i privrednicima.

Predsednik Pokrajinske vlade je tokom posete Milanu, obišao Tehnološko naučni park Padano u Lodiju, kako bi se informisao o načinu rada, organizaciji i mogućnostima saradnje sa budućim Naučno tehnološkim parkom u Novom Sadu, čiji je osnivač Pokrajinska vlada.

U poslednjoj fazi izgradnje, menadžerski i stručni tim Parka Padano posetiće AP Vojvodinu, u cilju razmene i primene uspešnih rešenja Tehnološkog naučnog parka Padano.

#Igor Mirović

#Poseta

'