AKTUELNO

Aleksandar Đurđev, poslanik i predsednik Srpske lige, izjavio je da se oni koji žive bilo u Beogradu, bilo u inostranstvu, a patrijarhu Porfiriju zameraju što se navodno bori za Kosovo i Metohiju iz Beograda, služe najjeftinijim mogućim trikovima i to nad ni manje ni više nego poglavarom Srpske pravoslavne crkve.

- To govori o njima, koliko nisko su spremni da se spuste samo da bi ugrabili najprizemnije moguće političke poene. I to među srbofobima i mrziteljima Srpske pravoslavne crkve, jer samo takvi mogu uživati u napadima na srpskog patrijarha u vreme kada su naša država i naš narod pod najvećim udarima spolja - izjavio je Đurđev.

Neshvatljivo je, kaže Đurđev, da neki ljudi smatraju da su bolji Srbi od drugih samo zato što su sticajem okolnosti rođeni na teritoriji avnojevske Srbije, te da im to daje za pravo da Srbe zapadno od Drine posmatraju kao neki drugi narod.

- Baš zato što je patrijarh Porfirije poreklom iz okoline Dervente niko nema pravo da mu prigovara zašto nije bio u Banjaluci tokom proslave Dana Republike Srpske. Za razliku od tih i takvih, patrijarh je rekao da je Republika Srpska nastala na kosovskom zavetu. To znači na borbi, na odricanju, na spremnosti da se sopstveni život položi na oltar otadžbine i vere. Ako patrijarh iznova i iznova ponavlja važnost kosovskog zaveta u kontekstu pritisaka na Srbiju oko nemačko-francuskog plana, onda to znači da iste te poruke šalje i kada je u pitanju odbrana srpskog Kosmeta. Patrijarh je čovek vere i duha, logično je da govori o religioznoj i moralnoj dimenziji odbrane naše južne pokrajine, a ne nemirima i oružanim sukobima - napomenuo je Đurđev.

Predsednik Srpske lige dodao je i to da mu deluje neverovatno da neko sebi pripisuje zasluge za litije u Crnoj Gori, a iste želi da oduzme patrijarhu koji došao na Cetinje na ustoličenje mitropolita Joanikija ozbiljno rizikujući sopstveni život.

- Na kraju krajeva, valjda mi koji smo pravoslavni hrišćani verujemo da molitva ima snagu da pomeri planine, zato deluje neshvatljivo da neko ismeva patrijarhovu molitvu kao odbranu Kosova i Metohije i Srba tamo. A priznanje tzv. Kosova i stolicu istog u UN niko iz Srpske pravoslavne crkve neće prihvatiti, posebno ne patrijarh - zaključio je Đurđev.